У Мінагрополітики обговорили перспективи розвитку органічної галузі
«Україна у короткостроковій перспективі може стати органічним кошиком світу. Проте наріжним каменем до розвитку органічного землеробства в Україні є врегулювання законодавчого поля», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своїй публікації на порталі «Лівий берег».
Зокрема, на думку Міністра, чинний Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» у редакції від 03.09.2015 (зі змінами від 12.02.2015) належним чином не забезпечує розвиток органічного виробництва в Україні. Крім того, Закон суперечить діючим нормативним документам, які регламентують органічне виробництво в частині неоднозначності положень щодо Правил органічного виробництва та обігу органічної продукції, порядку сертифікації органічного виробництва, здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю операторів органічного ринку. Це викликало необхідність прийняття в 2016 році нової редакції цього Закону.
Олексій Павленко повідомив, що Міністерство в рамках розроблення та підготовки проекту ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» у 2015 році залучило до обговорення широке коло експертів та учасників ринку, провівши 8 засідань робочої групи з питань вдосконалення законодавства і нормативно-правових актів у сфері органічного виробництва.
«Мета нової редакції Закону дуже проста - забезпечити повноцінний та ефективний розвиток органічного виробництва у країні», - наголосив Міністр.
Говорячи про стратегічні напрямки розвитку аграрного сектору на період до 2020 року, Міністерство аграрної політики та продовольства запропонувало такі основні індикативні показники розвитку органічного виробництва:
- зростання частки сільськогосподарських угідь, сертифікованих відповідно до органічних стандартів у 2017 році до 5 %, у 2020 році – до 7 %;
- збільшення кількості сертифікованих органічних товаровиробників, що займаються виробництвом молока, овочів, фруктів та лікарських рослин до 2017 року не менше, як у 3 рази, до 2020 р. - у 10 разів;
- зростання частки органічної продукції у 2017 році до 7%.
«Впровадження подібних методів господарювання вирішить і ряд соціальних проблем, які мають місце останнім часом. Це, насамперед, створення додаткових робочих місць у сільській місцевості, нових перспектив для малих та середніх фермерських господарств, нарощування експортного потенціалу органічної продукції, яка останнім часом користується зростаючим попитом у світі», - впевнений Олексій Павленко.
Прес-служба Мінагрополітики