Виробництво біоетанолу дасть поштовх розвитку спиртової та цукрової галузей

Опубліковано 01 квітня 2013 року, 11:42

«Протягом найближчих двох років ми плануємо перепрофілювати 29 спиртових заводів.Ці підприємства займатимуться виробництвом біоетанолу і щорічно даватимуть близько 360 тисяч тонн. Це суттєво підвищить рівень енергетичної незалежності держави, давши змогу зменшити імпорт енергоносіїв, насамперед, світлих нафтопродуктів», − зазначив Микола Присяжнюк.Міністр також нагадав, що відповідно до законодавства, починаючи з 2014 року обов’язковою частка біоетанолу в паливі становитиме 5%.

Цьогоріч держава продовжуватиме розвиток альтернативних джерел палива, зокрема, сприятиме збільшенню виробництва біоетанолу. Таке положення передбачено Програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Для цього низку спиртових заводів буде перепрофільовано. Це, своєю чергою, зробить такі підприємства прибутковими, сприятиме зменшенню залежності від імпорту світлих нафтопродуктів, а також забезпечить виконання закону про додавання біокомпонентів до бензину. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Протягом найближчих двох років ми плануємо перепрофілювати 29 спиртових заводів.

Ці підприємства займатимуться виробництвом біоетанолу і щорічно даватимуть близько 360 тисяч тонн. Це суттєво підвищить рівень енергетичної незалежності держави, давши змогу зменшити імпорт енергоносіїв, насамперед, світлих нафтопродуктів», − зазначив Микола Присяжнюк.

Міністр також нагадав, що відповідно до законодавства, починаючи з 2014 року обов’язковою частка біоетанолу в паливі становитиме 5%.

«Я переконаний, що ми зможемо відродити спиртову галузь. І ми обрали правильний шлях: за альтернативними джерелами енергії − майбутнє. Тим більше, що необхідно виконувати вимоги законодавства, оскільки з 2014 року 5%-а частка біоетанолу в паливі стане обов’язковою», − зазначив Микола Присяжнюк.

Очільник відомства також зауважив, що можливість забезпечувати альтернативні джерела палива з’явиться і на цукрових заводах. Зокрема, залежно від кон’юнктури ринку виробники мають обирати, що виробляти, – цукор чи біоетанол.

«Цукрова галузь виробляє продукції більше, ніж споживається всередині країни. Решту ми експортуємо. Проте, щоб виробники не зазнавали збитків, коли ціна на продукт мінімальна, як це було цього року, ми пропонуємо їм теж перепрофільовуватися. Залежно від ситуації на ринку підприємці обиратимуть – варити цукор чи виробляти біоетанол», − зауважив Микола Присяжнюк.

На перепрофілювання заводів у 2013 році планують виділити 209,8 мільйона гривень, а в 2014-му – 140,2 мільйона. Нагадаємо, раніше Микола Присяжнюк зазначав, що в Україні біоетанол може вироблятися не тільки з цукрового буряка, але й із кукурудзи, врожаї якої збільшуються з року в рік. 

Прес-служба Мінагрополітики 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux