Олексій Павленко: Співпраця з Ізраїлем - це отримання досвіду реформування АПК, який можуть запозичити вітчизняні аграрії

Опубліковано 22 грудня 2015 року, 17:28

«Ізраїль є одним із основних економічних партнерів України на Близькому та Середньому Сході. Ми зацікавлені збільшувати аграрний експорт в Ізраїль та прагнемо до інтеграції інноваційних технологій, напрацьованих нашими країнами», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час зустрічі з Міністром сільського господарства та розвитку села Держави Ізраїль Урі Аріелем.

За словами Міністра, за 10 місяців 2015 року аграрний товарообіг між двома країнами склав 318 млн дол. США, що на 1,6% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року. За поточний період до Ізраїлю експортовано аграрної продукції на суму 312 млн дол. США. Найбільша частка експорту припадає на зернові злаки (217 млн дол. США), залишки та відходи харчової промисловості (49 млн дол. США) і насіння олійних культур (21 млн дол. США). Серед цьогорічних досягнень українського АПК - відкриття ізраїльського ринку для вітчизняних виробників столових яєць.

Водночас імпорт ізраїльської продукції в Україну за 10 місяців поточного року зменшився майже вдвічі у порівнянні з 2014 роком – на 58,4% і на сьогодні складає 6 млн дол. США. Найбільше ми імпортуємо з Ізраїлю плоди, горіхи та цедру (1,5 млн дол. США), овочі, рослини та коренеплоди (1,3 млн дол. США) та  соки (0,9 млн дол. США). 

Олексій Павленко наголосив, що Ізраїль виступає для України не тільки важливим торговельним партнером. Наша співпраця - це в першу чергу отримання досвіду вдалого реформування АПК, який можуть запозичити вітчизняні аграрії.

«Україна високо оцінює рівень новітніх ізраїльських технологій. Ми вже запроваджуємо частину з них в Україні. Зокрема, серед нововведень у нашому агросекторі – сортування овочів за допомогою фототехніки та комп'ютерів, автоматизований збір врожаю та інноваційний підхід до боротьби з комахами. Також планується використати досвід ізраїльських господарств у галузі садівництва, зокрема крапельного зрошення. Це дозволить знизити залежність результатів господарської діяльності від погодних та метеорологічних ризиків», - додав Міністр.

Крім того, сьогодні відомства обох країн в галузі ветеринарії та фітосанітарії активно узгоджують інспекційні вимоги щодо експорту сільгосппродукції. Також важливим механізмом налагодження та поглиблення двостороннього співробітництва між Україною та Ізраїлем є діяльність спільної Українсько-Ізраїльської Комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва.

«В інтересах наших країн – збільшувати кількість спільних проектів та взаємних інвестицій. Ми зацікавлені у введенні режиму вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем. Укладення Угоди про ЗВТ сприятиме істотному збільшенню товарообігу та потоку ізраїльських інвестицій в українські проекти», - зазначив Міністр Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux