Держветфітослужба поглиблює співробітництво між Україною та ОАЕ щодо збільшення взаємної торгівлі харчовими продуктами

Опубліковано 29 лютого 2016 року, 15:37

25 лютого 2016 року за сприяння Надзвичайного і Повноважного Посла України в ОАЕ Юрія Полуреза в приміщенні Міністерства навколишнього середовища та води Об’єднаних Арабських Еміратів (далі – ОАЕ) відбулася робоча зустріч між заступником Голови Держветфітослужби України Олександром Вержиховським та заступником Міністра - Делегатом МЕБ від ОАЕ паном Абдель Рахімом Аль-Хамді.

Під час зустрічі було обговорено поглиблення співпраці між Україною та ОАЕ в рамках Всесвітньої організації охорони здоров’я (МЕБ), налагодження швидкої процедури взаємного доступу харчових продуктів та визначено стратегію співпраці в сфері безпечності харчових продуктів на майбутнє.

У ході перемовин пан Аль-Хамді поінформував про зняття заборони на експорт яловичини з України, яка була пов’язана з губчастоподібною енцефалопітією великої рогатої худоби (ГЕ ВРХ), а також про затвердження для експорту на свій ринок підприємств, які мають право експорту до ЄС м’яса птиці.

Сторони підписали ветеринарні сертифікати на експорт яловичини та м’яса овець з України до ОАЕ, що є підтвердженням права експорту України зазначеної продукції на цей ринок.

Українська сторона під час зустрічі передала проекти ветеринарних сертифікатів на експорт молока та молочних продуктів, риби та рибних продуктів, а також яєць до ОАЕ.

Також була висловлена зацікавленість в експорті з України живої забійної ВРХ та ДРХ (кози, вівці).

«Право на експорт м'яса птиці в ОАЕ отримали компанії, що мають право на поставки цієї продукції до ЄС. Тому ще раз відзначу: Зона Вільної Торгівлі  з ЄС — це наш ключ до ринків країн Азії та Африки, для яких важливе розуміння стандартів якості продукції. В минулому році ми поставили до ОАЕ продукції на суму в $135 млн. Переконана, що розширення співробітництва може збільшити український експорт до цієї країни до рівня в $300 млн. в найближчій перспективі. Окрім того, ОАЕ — це величезний торгівельний hub, через який продукція експортується в інші країни арабського світу», - сказала заступник Міністра аграрної політики України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька.

Під час зустрічі сторони домовилися оперативно відпрацювати ветеринарний сертифікат на експорт з України меду та сертифікати здоров’я на експорт кондитерської продукції, плодоовочевої консервації, тощо.

Зі свого боку, пан Аль-Хамді висловив зацікавленість щодо експорту в Україну традиційних продуктів, які виробляються в ОАЕ, зокрема молока верблюдів та риби.

«Делегати МЕБ висловили принципову домовленість щодо налагодження плідної взаємної співпраці на благо обох держав та проведення зустрічі під час щорічної Генеральної сесії МЕБ, яка відбудеться в травні цього року в м. Париж», - зазначив за результатами зустрічі заступник Держветфітослужби України Олександр Вержиховський.

Довідково:

Держветфітослужба інформує, що для отримання права експорту м’яса птиці, яловичини та м’яса овець зацікавлені підприємства мають звернутися до Міністерства навколишнього середовища та води ОАЕ та подати онлайн-заявку на проведення інспектування.

У разі успішного виконання ветеринарно-санітарних вимог ОАЕ та відповідної сертифікації Халялю за результатами інспектування підприємства можуть включені до списку затверджених.

Перелік дозволених для експорту підприємств розміщений за посиланням: http://www.moew.gov.ae/assets/4b6c6cce/updatedlistabattoirs-14-2-2016.aspx

У випадку зацікавленості щодо експорту інших харчових продуктів до ОАЕ надсилайте запит до Держветфітослужби України.

За інформацією прес-служби Держветфітослужби України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux