23 липня – Всесвітній день китів і дельфінів

Опубліковано 23 липня 2021 року, 11:31

Щороку 23 липня у світі відзначають Всесвітній день китів і дельфінів, який було засновано у 1986 році, коли Міжнародна китобійна комісія ввела заборону на китовий промисел. 

Значною загрозою не тільки для цих унікальних і найбільших на планеті тварин, а й для дельфінів та інших морських ссавців, є погіршення екологічної ситуації та їх вилов для дельфінаріїв, океанаріумів і цирків. 

Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) кількість мешканців Світового океану за останні 40 років скоротилася на 49%. Тому 23 липня вважається днем захисту не лише китів, але й усіх морських ссавців. 

Мета відзначення цієї дати полягає у залученні уваги громадськості і світової влади до питань збереження популяцій цих тварин та створення умов для їх нормального існування. 

Щорічно цього дня різні природоохоронні групи і організації проводять різноманітні акції на захист китів та інших морських ссавців. Часто екологи об’єднуються та привертають увагу до захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека або зникнення. 

Особливою проблемою для існування морських ссавців є катастрофічне забруднення Світового океану пластиковими відходами. Це сміття вбиває величезну кількість птахів, морських ссавців та руйнує екосистему океану. 

Відходи нищать щороку в океані мільйони морських тварин. Також він розпадається на мікрочастинки, які потім з водою і рибою потрапляють у наш організм. Тому сьогодні кожному з нас варто пам’ятати, що коли ми, не задумуючись, викидаємо пластикові предмети, вони, потрапивши у океан, можуть призводити до загибелі його мешканців.

Довідково:

Дельфін – найрозумніше китоподібне, яке входить до десятки найбільш високорозвинених тварин планети. Вони можуть врятувати потопаючу людину, лікувати від хвороб за допомогою «спілкування». У водах світу мешкають близько 40 видів дельфінів. Кити поєднують у собі зовнішні характеристики риби, при цьому мають легені, виношують і народжують дитинчат. Китоподібні мають найбільші розміри серед усіх тварин: дорослий синій кит досягає середньої довжини тіла 25 метрів (найбільші – до 33 метрів) і маси 90–120 тонн.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux