Закриття ринку РФ не матиме катастрофічного впливу на агросектор України, - Міністр Павленко

Опубліковано 22 грудня 2015 року, 14:51

З 1 січня 2016 Росія забороняє ввезення окремих видів сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з України. Починає діяти сумнозвісне ембарго на товари походженням з України (Постановление Правительства РФ от 21 декабря 2015 года №1397). В котре наголошую – позиція Мінагрополітики однозначна – закриття ринку РФ не матиме катастрофічного впливу на агросектор України. Про це написав на своїй сторінці у «Facebook» Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.

«На сьогодні обсяг експорту сільськогосподарської продукції до РФ становить не більше 2% від всього обсягу експортованої сільськогосподарської продукції. Так, звичайно, втрата і цих відсотків для нас не бажана, але навряд чи це можна назвати катастрофою. Більше втратять споживачі української продукції в Росії. Триматися за російський ринок – ринок країни-агресора, країни з ворожим Україні політичним та державним режимом – не просто нерозумний, а пагубний вибір. Вибір без майбутнього. Майбутнє – за європейськими, світовими стандартами якості, безпечності харчової продукції, модернізації виробництва та усього агросектору», - наголосив Олексій Павленко.

«Якщо говорити мовою цифр, то товарообіг аграрної продукції між Україною та Російською Федерацією за підсумками 10 місяців поточного року зменшився на близько 70% (на понад 1 млрд доларів США) порівняно з аналогічним періодом минулого року, і склав 456,2 млн дол. США. У січні-жовтні поточного року обсяг експорту української сільськогосподарської продукції до Російської Федерації зменшився на 73% (на 683,2 млн дол. США) та склав 253,8 млн дол. США. Китай, Індія та ряд інших країн витіснили Російську Федерацію з ТОП-10 імпортерів української продукції. При цьому частка експортованих до РФ сільськогосподарських товарів за даними митних органів впала до близько 2% за 10 місяців 2015 року. Повністю припинились експортні поставки до Росії молока згущеного, масла тваринного, яєць птиці, готових чи консервованих продуктів з риби та ракоподібних, зернових злаків, насіння олійних культур, кондитерських виробів з цукру», - - підкреслив Міністр.

Він зауважив, що торговельне ембарго поширюватиметься на м'ясо та м’ясопродукти, рибу, молочні продукти, овочі, фрукти та горіхи, вироби з борошна. «Ці групи товарів займають 46% (або 116 млн дол. США) у нашому експорті сільгосппродукції до РФ (з 253,8 млн дол. США). У загальному ж експорті аграрної продукції, який за 10 місяців становив 11,6 млрд дол. США, частка «заборонених для РФ сільгосппродуктів» становить лише 1%. Для решти груп товарів, які експортуватимуться з України до РФ, діятимуть мита, узгоджені РФ у рамках СОТ», - повідомив Олексій Павленко.

За словами Міністра, крім цього, під великим питанням залишається приєднання до російських торговельних обмежень інших країн – членів Євразійського Економічного Союзу. «Адже з ними Україна наразі продовжує підтримувати режим вільної торгівлі, який є взаємовигідним. За тих обставин, що склалися, географічна диверсифікація аграрного експорту, переорієнтація на нові ринки, модернізація виробництва продукції – це не просто вимушена необхідність, це єдино можлива умова розвитку і процвітання АПК України.  Мій підхід – максимально диверсифікувати аграрний експорт та зосередитися на відкритті нових ринків збуту для української продукції», - повідомив Павленко.

Також він зазначив, що після запровадження повноцінної ЗВТ з ЄС зміняться конкурентні умови для агробізнесу, зокрема для виробників харчової продукції. «Проте, за аналогією у 2008 році, коли Україна набула членства у СОТ, девальвована національна валюта дещо пом’якшить конкурентну боротьбу для вітчизняних підприємств та дасть можливість підвищити їх ефективність виробництва. Поступове відкриття нових ринків для сільськогосподарських товарів і у наступному році продовжить важливі процеси диверсифікації експорту. Та уникнення у подальшому залежності нашого експорту від ринку окремої країни, як це було у випадку з РФ. У нас уже є суттєві зрушення у цьому напрямку. На сьогодні Україна годує понад 140 млн осіб на планеті. А здатні прогодувати до півмільярда осіб! Україна входить до трійки світових лідерів експортерів зернових», - підсумував очільник аграрного відомства.

Довідково: географія українського аграрного експорту за 10 місяців 2015 р.:
Азія – 48% (5,5 млрд дол. США);
ЄС – 26% (3,0 млрд дол. США);
Африка – 13% (1,5 млрд дол. США);
СНД – 10% (1,2 млрд дол. США);
Інші - 3% (0,3 млрд дол. США).

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux