Володимир Лапа: Шукатимемо донорські кошти на фінансування зарплат і облаштування прикордонних пунктів пропуску

Опубліковано 09 лютого 2016 року, 10:25

На фінансування нової Держпродспоживслужби України передбачено близько 490 млн грн, із яких приблизно 200 млн грн — спецфонд. Відповідну постанову Кабінет Міністрів уже затвердив. Звісно, цих коштів недостатньо для повноцінного фінансування потреб нового органу, тому керівництво Служби шукатиме можливості для залучення донорських коштів. Про це повідомив Перший заступник Голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа в інтерв’ю аграрному інформаційному агентству «Agravery».

«Кілька років тому я почув просту і зрозумілу  концепцію щодо подолання корупції: чіткі процедури, нормальна мотивація з оплати праці і невідворотність покарання. Це ті три речі, які не дуже складні у формулюванні, але їх не  надто просто реалізувати в Україні», - наголосив Володимир Лапа.

За його словами, питання належного рівня оплати праці є болючим, і не лише для новоствореної Служби. «Мене часто питають: як змусити інспектора, який отримує 2-2,5 тис. грн, який має сім’ю, дитину, не брати хабарів? Тут ми повертаємось до питання — достатньо коштів на утримання служби чи ні? Необхідно гарантувати інспекторам певний життєво-пристойний мінімум. Я зараз думаю над тим, щоб створити механізм, який би дозволяв виплачувати частково якісь стимулюючі надбавки за рахунок оптимізації та/або донорських коштів. Хоча, якщо узагальнювати,  є велика кількість програм, видатки на які взагалі не передбачаються».

При цьому Володимир Лапа наголосив: говорити про те, чи достатньо виділених коштів досить важко, бо можна розписати прозорий бюджет з цифрами тричі більшими, ніж є зараз, але чекати на це фінансування вічно. «Нам потрібно виходити з тих бюджетних реалій, які є».

Крім того, додав, перший заступник, претендувати на щось більше можна лише після того, як буде показано певний результат роботи й ефективність використання бюджетних коштів: «Допоки я не покажу, що я не просто тримаюсь за якісь активи, які нікому не потрібні, але на яких раніше заробляли гроші, а формую дійсно нову службу із новими підходами, претендувати мені на збільшення фінансування просто немає змісту».

Повну версію інтерв’ю Володимира Лапи читайте на сайті «Agravery».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux