Олександр Суляєв: Реалізація проекту зрошення – гарантія масштабного виробництва агропродукції

Опубліковано 09 лютого 2016 року, 11:13

«На сьогодні потенціал зрошувальних систем України використовується менш ніж на третину, адже з наявних 1,7 млн га зрошуваних земель у 2015 році фактично полито лише 472 тис. га, а вся інженерна інфраструктура (насосні станції, канали, внутрішньогосподарська мережа) потребують проведення термінових заходів з модернізації та реконструкції, що вимагає значних фінансових ресурсів. Для вирішення цих питань Міністерство аграрної політики і продовольства започатковано розробку Стратегії відновлення та розвитку зрошення в Україні», - повідомив заступник керівника координаційної ради з питань відновлення та розвитку  систем зрошення Олександр Суляєв у своєму блозі на «AgroPortal.ua».

Він зазначив, що було досягнуто згоди стосовно участі експертів Світового банку у розробці відповідної Стратегії.  Упродовж липня 2015 – січня 2016 проведено три засідання Координаційної ради за участю експертів Світового банку, на яких були затверджені концептуальні підходи та план дій щодо підготовки Стратегії. Загалом створено 5 робочих груп.

«Здійснено також три візити великої групи представників Світового банку до південних областей України з метою ознайомлення з роботою основних зрошувальних систем і спілкування з сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують або хочуть відновити зрошення»,  - відмічає експерт.

Крім того, в останні дні листопада та на початку грудня відбулися зустрічі експертів Світового банку з представниками робочих груп та плануються подальші кроки у питаннях забезпечення технічної та фінансової сталості функціонування меліоративних систем.

«У нас мета дуже проста – допомогти аграріям збирати високий урожай. Якщо поглянути на статистику, можна побачити велику різницю у врожайності на богарі та на зрошенні. Зокрема, врожайність зернових на зрошенні майже вдвічі вища, ніж на богарних землях (49,5 ц/га проти 25,5 ц/га). Тому щоб забезпечити продовольчу безпеку України та зміцнити лідерські позиції у світі, нам вкрай необхідно втілити у життя проект з розширення ділянок зрошуваних земель як зони гарантованого, масштабного виробництва агропродукції», - наголосив Олександр Суляєв.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux