Ігор Швайка: ми розглядаємо шляхи підтримки свинарської галузі

Опубліковано 03 червня 2014 року, 12:31

   Під час вступного слова Ігор Швайка заявив: «Україна належить до тих країн, в яких свинарство, як галузь, має давні традиції, а культура споживання свинини – глибоке історичне коріння. Я з радістю вітаю вас і гордий тими здобутками, котрі приносить нам галузь свинарства. Нашим головним завданням є захист внутрішнього ринку та розвиток свинарського комплексу.

   Сьогодні, 3 червня, міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка взяв участь в офіційному відкритті VI міжнародного конгресу "Прибуткове свинарство". Також в заході взяли участь представники Мінагрополітики, представники профільних асоціацій, аграрного бізнесу і ЄБРР.

 

   Під час вступного слова Ігор Швайка заявив: «Україна належить до тих країн, в яких свинарство, як галузь, має давні традиції, а культура споживання свинини – глибоке історичне коріння. Я з радістю вітаю вас і гордий тими здобутками, котрі приносить нам галузь свинарства. Нашим головним завданням є захист внутрішнього ринку та розвиток свинарського комплексу. Розуміємо, що в умовах сучасного світу це стає дедалі важче, однак ми шукаємо шляхи підтримки, зокрема обговорюємо зараз з Мінфіном можливості фінансової допомоги для свинарних ферм для того, щоб цією допомогою користувалися якнайбільше виробників, а не лише спеціально обрані, як це було раніше. Завданням міністерства на сьогодні - це створити сприятливі умови для роботи галузі. Одним із основних елементів роботи є орієнтація на експорт нашої продукції. Я запрошую вас до активної роботи в форматі Всеукраїнської аграрної ради. Це буде орган, в якому працюватимуть окремі галузеві палати за напрямами і забезпечувати розвиток аграрної галузі в Україні». 

   Довідково:

   В 2013 році було реалізовано на забій 2,3 млн. тонн худоби та птиці у забійній вазі, з яких 765 тис. тонн становили свині, що більше у порівнянні до 2012 року на 6,8%. Позитивна динаміка виробництва свинини очікується і в 2014 році. Власне виробництво свинини у поточному році прогнозується збільшити на 2,6 %.

   Зростання виробництва м’яса забезпечило зростання його споживання на одну особу в 2013 році до обсягу 56,3 кг, у тому числі свинини – 21,8 кг. Виробництвом свинини займаються майже 3 тисячі (3 264) сільськогосподарських підприємств.

   Станом на 01 січня 2014 року поголів’я свиней в усіх категоріях господарств становило 7,9 мільйона голів, з яких у сільськогосподарських підприємствах – 3,9 мільйона. голів.

   Протягом останніх років значно покращився такий показник як вихід поросят в розрахунку на 100 основних свиноматок. По сільськогосподарським підприємствах за 2013 рік він склав 1 936 голів, що на 131 голову більше до минулого року. Також збільшився середньодобовий приріст свиней – в середньому по Україні він становить 474 грам, що на 26 грам більше ніж у 2012 році.

   Незважаючи на зростання власного виробництва свинини в Україні залишається значним обсяг імпорту, який в 2013 році становив 234 тис. тонн, або майже 30% від загального виробництва, що робить його важливим чинником впливу на внутрішній ринок.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux