Аудит діяльності державного підприємства «Харківське обласне сільськогосподарське підприємство по племінній справі у тваринництві

Опубліковано 23 вересня 2019 року, 10:35

На виконання наказу Мінагрополітики «Про проведення аудиту відповідності діяльності державного підприємства «Харківське обласне сільськогосподарське підприємство по племінній справі у тваринництві» від 23 липня 2019 року № 405 та операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту Міністерства аграрної політики та продовольства України на 2019 рік, Управлінням внутрішнього аудиту проведено плановий аудит відповідності діяльності зазначеного підприємства за період діяльності з 01 січня 2017 року до 30 червня 2019 року.

Аудиторський висновок – негативний, аудиторський звіт від 06.09.2019 № 24-22/18.

Аудитом встановлено факти недотримання вимог законодавства з питань стану збереження і використання активів, законності використання державних коштів і майна, та правильності ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності.

Попереднім керівником державного підприємства «Харківське обласне сільськогосподарське підприємство по племінній справі у тваринництві» (далі – Харківське облдержпідприємство, Підприємство) та головним бухгалтером не забезпечено належне зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку Харківського облдержпідприємства.

При цьому, не дотримано вимоги Податкового кодексу України та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку в частині повідомлення правоохоронних органів, Державної фіскальної служби України та Уповноваженого органу управління про втрату документів з фінансово-господарської діяльності Підприємства.

Як, наслідок бухгалтерський облік Підприємством здійснювався з порушенням вимог Положень (Стандартів) бухгалтерського обліку, нормативно-правових актів в частині неповного відображення господарських операцій в облікових регістрах, відсутності аналітичного та синтетичного обліку активів, зобов’язань та касових операцій, а наявні бухгалтерські документи та звітність не висвітлюють повної інформації про економічні події Харківського облдержпідприємства.

У результаті укладання договору інвестування порушені вимоги статті 92, 95 та 102 Земельного кодексу України в частині передачі права володіння та користування земельними ділянками, що є державною власністю.

Не забезпечення належного проведення претензійно-позовної роботи щодо стягнення дебіторської заборгованості призвело до втрати боржника у зобов’язанні та завдання збитків державному підприємству.

Не проведення списання кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, та встановлення факту штучного утворення зобов’язання Підприємства призвело до заниження доходу та викривлення фінансової звітності.

Керівництвом Харківського облдержпідприємства не виконано вимог наказів Мінагрополітики щодо затвердження нової редакції Статуту Підприємства та розроблення структури Підприємства.

Підприємство впродовж досліджуваного періоду у порушення вимог Господарського кодексу України здійснювало свою діяльність за відсутності фінансових планів, як наслідок, проведені незаконні витрати на цілі, стосовно яких існує заборона на їх проведення у разі не затвердження фінансового плану.

Без погодження з органом управління майном – Міністерством аграрної політики та продовольства України, керівництвом Харківського облдержпідприємства укладались договори на отримання фінансової допомоги.

Мали місце інші окремі порушення законодавства та нормативно-правових актів при здійсненні фінансово-господарської діяльності з метою усунення яких керівництву Харківського облдержпідприємства надані відповідні аудиторські рекомендації.

Керівництвом Мінагрополітики прийнято рішення щодо направлення копії аудиторського звіту до правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux