Аудит діяльності державного підприємства «Гвардійське»

Опубліковано 18 липня 2019 року, 12:23

На виконання операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту в Міністерстві аграрної політики та продовольства України на 2019 рік та наказу Мінагрополітики «Про проведення аудиту відповідності діяльності державного підприємства «Гвардійське» (надалі – ДП «Гвардійське», Підприємство) від 29 травня 2019 року № 280, Управлінням внутрішнього аудиту проведено аудит зазначеного Підприємства за період роботи з 01 січня 2017 року по 31 березня 2019 року.

Аудиторський висновок – негативний, аудиторський звіт від 05.07.2019 № 24-22/10.

Плановий внутрішній аудит відповідності діяльності ДП «Гвардійське» засвідчив факти порушень вимог законодавства та внутрішніх регламентів щодо виконання планів і процедур, ефективності використання державних коштів і майна.

На час проведення аудиту в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємств та громадських формувань містяться недостовірні дані про звільненого керівника Підприємства, а також про орган управління державного підприємства «Гвардійське», що є фактором ризику та може призвести до непередбачуваних наслідків.

Узагальнюючим показником діяльності ДП «Гвардійське» у досліджуваному періоді був прибуток.

Однак, в порушення вимог частини 2 ст. 75 Господарського Кодексу України, Порядку складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану суб’єкта господарювання державного сектору економіки, ДП «Гвардійське» провадило свою діяльність у 2017-2018 роках та І кварталі 2019 року без наявності затверджених фінансових планів.

В досліджуваному періоді Підприємством здійснювалась діяльність з надання в оренду нерухомого майна, та місць для зберігання, яка не передбачена статутними положеннями та види якої не внесені до ЄДРПОУ, що в свою чергу є порушенням вимог ст. 259 Глави 29 Господарського кодексу України та п. 2 ст. 9 розділу 3 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (зі змінами).

Договори оренди приміщень та території укладалися без відповідного погодження з Уповноваженим органом управління. Оцінка об’єктів оренди не проводилася, розмір орендної плати визначався індивідуально кожному орендарю без застосування Методики розрахунку орендної плати. Передане в оренду майно Орендарями не страхувалося, що в свою чергу є порушенням вимог чинного законодавства в сфері орендних відносин.

В порушення вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та Положення про інвентаризацію активів і зобов’язань, Підприємством не здійснювалася звірка взаєморозрахунків з контрагентами.

Матеріали інвентаризації за 2017-2018 роки оформлені неякісно та із порушенням вимог Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань.

Аудитом встановлені факти списання із бухгалтерського обліку Підприємства не повністю амортизованих основних засобів, первісна вартість яких становила більше 20,0 тис. грн, що в свою чергу є порушенням вимог Порядку списання об’єктів державної власності та Порядку надання Мінагрополітики України згоди державним підприємства, установам, організаціям на списання об’єктів державної власності.

В дослідженому періоді ДП «Гвардійське» за послуги охорони здійснені розрахунки з фізичною особою - підприємцем, який в порушення Закону України «Про охоронну діяльність», Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності» здійснював охоронну діяльність без відповідних дозвільних документів.

В порушення вимог пункту 1 розділу 3 Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій, Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» та наказу Міністерства фінансів України від 19.12.2006 № 1213, право постійного користування земельними ділянками не відображено в бухгалтерському обліку на субрахунку 122 «Права користування майном» рахунку 12 «Нематеріальні активи», що свідчить про заниження активів Підприємства та недостовірність фінансової звітності.

Наявність в обліку ДП «Гвардійське» простроченої кредиторської заборгованості по якій минув термін позовної давності є порушенням пункту 5 П(с)БО № 11 «Зобов’язання», а також призвело до викривлення фінансової звітності, що є порушенням ч. 1 ст. 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та п. 4 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності».

В структурі поточних зобов’язань Підприємства станом на 31.03.2019 обліковується заборгованість з податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток, єдиного соціального внеску, військового збору та податку на додану вартість з терміном виникнення 2014-2018 років. Впродовж досліджуваного періоду заборгованість з податків та зборів не сплачувалася, що є фактором ризику та може призвести до фінансових санкцій.

На Підприємстві впродовж досліджуваного періоду не забезпечувався належний внутрішній контроль, бухгалтерський облік в окремих випадках здійснювався з порушенням вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Положень (Стандартів) бухгалтерського обліку та нормативно-правових актів стосовно документального забезпечення записів у бухгалтерському обліку та звітності.

Мали місце інші окремі порушення законодавства та нормативно-правових актів при здійсненні фінансово-господарської діяльності з метою усунення яких керівництву Підприємства та структурним підрозділам Мінагрополітики надані відповідні аудиторські рекомендації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux