Законопроект про об'єднання водокористувачів передано до Верховної Ради, - Роман Лещенко

Опубліковано 13 серпня 2021 року, 08:56

Проект Закону України «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» передано до Верховної Ради на розгляд у першому читанні. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики.

«Це перший важливий крок для відновлення статусу в країні зрошуваного землеробства у сталому агровиробництві, яке не залежатиме від примх природи. Запровадження інституту організації водокористувачів дасть можливість аграріям самостійно експлуатувати меліоративну мережу, залучати інвестиції в її модернізацію та розбудову», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, цей документ передусім відкриває шлях до розширення площ поливу у найбільш спекотних регіонах України. 

«Всі ми пам’ятаємо про наслідки посухи 2020 року у південних областях і саме ті сільгоспвиробники, які застосували у минулому році полив, зазнали найменших збитків. Отже, крокуємо далі», - наголосив Роман Лещенко.

Міністр додав, що наступним етапом у реформуванні водогосподарської галузі є створення Національного оператора з управління меліоративною інфраструктурою, якому будуть передані об’єкти державних меліоративних систем. Запровадження такої моделі дасть можливість залучати інвестиції на відновлення інженерної інфраструктури меліоративних систем та збільшити площі, на яких застосовується гідротехнічна меліорація.  Також підвищить ефективність сільського господарства, зменшить собівартість застосування гідротехнічної меліорації земельних ділянок, дозволить уникнути ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону.

Як зауважив Роман Лещенко,  новостворена модель управління меліоративною інфраструктурою суттєво зменшить витрати держави на адміністрування систем меліорації й мінімізує деградацію ґрунтів та непродуктивних втрат водних ресурсів.

Нагадаємо, Верховна Рада України у минулому місяці направила законопроект «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» до Комітету для доопрацювання на повторне перше читання.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux