«Закон №2558а започатковує наймасштабнішу дерегуляцію в рибному господарстві», - Владислава Рутицька

Опубліковано 13 січня 2016 року, 13:54

Серед скасування 22 дозвільних документів та адміністративних послуг у сфері АПК, 7 стосуються виключно рибного господарства. Закон №2558а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» підписаний Президентом України Петром Порошенко 31 грудня 2015 року.

У результаті обговорень, які тривали протягом першої половини 2015 року, було проаналізовано 110 дозвільних та інших обов’язкових процедури в АПК. На підсумок, у Законі запропоновано скасувати та/або обмежити дію 22 дозвільних процедур.

«Ліквідація низки адміністративних послуг Держрибагентства є дуже важливою. Окрім того, нові правила роботи відповідають європейським стандартам. Зокрема, ведення обліку суб'єктів господарювання - виробників консервів і пресервів із водних біоресурсів та присвоєння таким суб'єктам номерів (застаріла технологія виробництва пресервів безпосередньо на кораблях, що не відповідає європейським стандартам та не використовується в Україні); обліку зовнішньоекономічних договорів (контрактів) стосовно рибогосподарської продукції для визначення рівня індикативних цін на такі товари (дублює функцію Державної фіскальної служби); атестації педагогічних працівників навчальних закладів I рівня акредитації, що належали до сфери управління Держрибагентства, але наразі перейшли у підпорядкування до Міністерства освіти і науки тощо», - зазначає заступник Міністра з питань євроінтеграції Владислава Рутицька. 

Окрім того, при Держрибагенстві функціонує Експертна рада з питань виконання плану заходів Робочої групи "Рибне господарство" у рамках Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій України на 2015-2020 рр., яка має на меті допомагати у реформуванні рибної галузі. 

«У тісному співробітництві з  Мінагрополітики, експертами ринку та громадськими активістами ми розробили  закон, покликаний  спростити умови роботи вітчизняних підприємців, в першу чергу малого та середнього бізнесу. Ми намагалися максимально врахувати побажання всіх гравців ринку, а також  гармонізувати законодавство України із нормативною базою країн ЄС. Ми вдячні парламентаріям за те, що закон був підтриманий. Впевнені, що вже у 2016 році  галузь відчує перші позитивні зміни від дерегуляції», - заявив Ярема Ковалів, Голова Держрибагенства.

Що стосується рибної галузі, то мова йде про:

Скасування  ліцензії для риболовних підприємств окрім тих, що здійснюють лов у водах за межами юрисдикції України і потребують ліцензію відповідно до вимог міжнародних регулюючих організацій;

В 2016 році для рибальства в акваторії України рибалкам буде необхідно отримати лише дозвіл, де буде вказана інформація щодо водойми, знаряддя лову і дозволеного для промислу виду риби.

Термін видачі дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) України, а також за межами юрисдикції України для суден, які здійснюють океанічний промисел  скорочено з 30 до 10 днів.

Скорочено перелік бюрократичних підстав для відмови у видачі Дозволу. 

Держрибагентство скасовує ведення окремого реєстру гідротехнічних споруд рибогосподарських водних об'єктів. Він стане складовою загального Державного електронного реєстру рибогосподарських водних об’єктів, що з’явиться в Україні уже в 2016 році і буде представлений у вільному доступі.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux