Забезпечення господарств мінеральними добривами – чинник підвищення врожайності сільгоспкультур, - Міністр

Опубліковано 08 лютого 2016 року, 12:21

«Аналіз стану використання мінеральних добрив в Україні свідчать, що з 2010 року в країні намітилась позитивна тенденція до зростання їх кількості внесення на гектар посівної площі»,- зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своїй публікації на інтернет-ресурсі «Аgravery».

За його словами, якщо у 2010 році під урожай сільськогосподарських культур було внесено всього 58 кг/га поживних речовин, то в 2014 році цей показник досяг позначки 82 кг/га , що майже в 1,4 рази більше проти базового  рівня

Олексій Павленко повідомив, що Міністерство регулярно проводить зустрічі з виробниками та селекторні наради з регіонами з метою впливу на рівень забезпечення сільгосптоваровиробників мінеральними добривами, щоб гарантувати бездефіцитний баланс поживних речовин в ґрунті. Це здійснюється шляхом формування сприятливої аграрної політики,  удосконалення законодавчого та нормативно-правового забезпечення, що сприятиме зміцненню фінансово-економічного стану сільгосппідприємств та підвищуватиме купівельну спроможність господарств.

«Наша мета, насамперед, дерегулювати ринок, що дасть змогу економити аграріям щороку мільйони гривень. І серйозні кроки вже зроблено в 2015 році», - наголосив Олексій Павленко.

Зокрема, прийнято Закон №2558а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі». Згідно із законом, відбулися зміни у сфері пестицидів та агрохімікатів, які фактично демонополізували вітчизняний ринок. Так, прийнятий Закон передбачає скасування процедури реєстрації типових добрив, що не містять потенційно шкідливих домішок.

«До цього в Україні діяла складна та дорога процедура отримання дозволів на обіг добрив, що займала в середньому майже 2 роки.  Через цю процедуру значна частина постачальників відмовлялася працювати з Україною, що призводило до монополізації ринку добрив та високих цін», - повідомив Олексій Павленко.

Він також зазначив, що з метою насичення внутрішнього ринку мінеральними добривами, створення рівних умов для конкуренції між суб’єктами господарювання з 1 січня 2016 року скасований 5% додатковий імпортний збір на зазначений товар.

«Відповідно до бюджетного фінансування АПК в поточному році, Мінагрополітики передбачено виділення бюджетних асигнувань на  підтримку аграріїв шляхом здешевлення вартості кредитів, в тому числі і на придбання мінеральних добрив. Компенсація надається у розмірі 50% облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків за користування кредитом. Переконаний, при такому забезпечені господарств мінеральними добривами ми гарантовано отримаємо високу урожайність сільськогосподарських культур», - запевнив Міністр Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux