Володимир Лапа: Вихід української продукції на світові ринки свідчить про визнання української системи безпечності продукції

Опубліковано 10 грудня 2015 року, 15:51

За останній період Україна здійснила доволі масштабну роботу із переорієнтації ринків збуту. На даний момент українській харчовій продукції за кордоном довіряють – наша держава експортує продукцію у понад 190 країн світу. Про це повідомив Перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа в ефірі радіо «Ера».

За його словами, досягти таких результатів вдалося насамперед шляхом забезпечення виробниками високої якості продукції. «Якщо давати оцінку якості харчових продуктів, які ми споживаємо, то я би поставив чотири бали із п’яти. Але це питання не тільки нашої оцінки, але і сприйняття української продукції за кордоном, - наголосив Володимир Лапа.

«Наша продукція експортується у понад 190 країн світу. Ми отримали можливість експорту на європейський ринок м’яса птиці. Зараз ми перебуваємо на фінальному етапі отримання дозволу з експорту молочної продукції, проінспектований також і насіннєвий сектор, і він отримав позитивні відгуки від Європейського Союзу. Тільки впродовж останніх трьох місяців ми отримали дозвіл на імпорт м’яса в Єгипет, харчового яйця в Ізраїль. А це свідчить про визнання нашої продукції торгівельними партнерами», - підкреслив Лапа.

Зокрема, зазначив Володимир Лапа, за останній рік українська продукція суттєво посилила свої позиції на європейському ринку: «Ми повністю використали квоти по меду, соках і сокових концентратах, томатній пасті та зерну. Тобто присутність України на європейському ринку достатньо серйозна». При цьому він додав, що ілюзій у нас не повинно бути, бо ЄС більшість видів харчової продукції експортує, а не імпортує. Тому робота повинна бути постійною і послідовною.

«Досвід 2015 року свідчить: як тільки ти отримаєш можливість експортувати в ЄС, то до тебе набагато лояльніше ставляться покупці в інших країнах. І те, що Україна змогла вийти з тваринницькою продукцією в Єгипет та Ізраїль, і те, що прийнято рішення про допуск молокопереробних підприємств на ринок Китаю – це також ланцюжки великої історії з визнанням української системи безпечності продукції і в ЄС, і в інших країнах», - заявив Володимир Лапа.

Перший заступник Голови Держпродспоживслужби відзначив позитивну динаміку в процесах імпортозаміщення. Зараз обсяг імпорту становить лише 150 тисяч тонн на рік, а понад 90-95% внутрішнього споживання задовольняється внутрішнім виробництвом. «Я переконаний, що ми можемо задовольняти всі 100% попиту на м’ясну продукцію. Більше того, окремі види м’яса ми вже більше експортуємо, ніж імпортуємо. Тобто, можна твердо говорити про те, що Україна самодостатня країна з виробництва м’яса», - наголосив Володимир Лапа.

«Звісно, є проблеми, і не вся продукція на прилавках магазинів відповідає високим критеріям безпечності та якості. Саме тому пріоритетом нової Служби є забезпечення безпечності та якості продукції. Наша робота буде спрямована на совісних виробників, щоб споживач був впевнений у якості та безпечності продукції», - зазначив Перший заступник Держпродспоживслужби.

Прес-служба Мінагрополітики

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux