У Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів буде відпрацьована система моніторингу перевірок. Це унеможливить корупційні прояви та дозволить захистити споживача. Про це повідомив Перший заступник Держпродспоживслужби України Володимир Лапа в ефірі радіо «Ера».
За його словами, донедавна в Україні діяла радянська система перевірок, яка передбачала тотальний контроль. Зараз такий підхід уже залишився в минулому. Тепер Україна переймає світову практику, де держава контролює не кожну партію виробленої продукції, а виробничий процес. Як наголосив Володимир Лапа, якщо правильно працюють процедури контролю якості й безпечності на підприємстві, то це є запорукою того, що і нова продукція буде безпечною і якісною.
Він зауважив, що робота інспекторів Держпродспоживслужби з виробниками продукції зосереджуватиметься насамперед на профілактичних заходах, а перевірки здійснюватимуться «точково». При цьому для забезпечення прозорості роботи інспекторів, усі перевірки можна буде простежити в онлайн режимі.
«Ми відпрацюємо систему моніторингу перевірок. Це буде повністю публічна система, яка покаже, хто куди виходив, якими є результати перевірок, чи були вони оскаржені, якщо так, то чи правомірно діяв інспектор. І таким чином ми впливатимемо на кадрову політику. Той, хто діє в інтересах держави – той і далі працюватиме, а хто зловживає – змушений буде піти зі служби», - наголосив Володимир Лапа.