«Відповідальність за лов риби електровудкою буде виключно кримінальною» - Ярема Ковалів

Опубліковано 07 вересня 2015 року, 18:09

Держрибагентство ініціює посилення кримінальної відповідальності для рибалок, що здійснюють лов риби електроловом. Це браконьєрське знаряддя, яке заборонене в Україні. Про це повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

За його словами, грубе порушення правил рибальства, до якого відноситься і електролов, регулюється адміністративним та кримінальним Кодексами України. «Відповідно у суді порушники «можуть» домовитися із слугами Феміди. У переважній більшості випадків вони отримують м’який варіант покарання, саме за адміністративним Кодексом. Це штраф на суму від 340 до 680 грн. Очевидно, це недостатнє покарання. Лов на електричну вудку є найжорстокішим видом браконьєрства –  він не тільки вбиває рибу, але і знищує всю екосистему водойми. Практика виключно кримінальної відповідальності поширена у багатьох країнах світу. Запровадження її в Україні дозволить зупинити електролов», - наголосив Ярема Ковалів.

Задля посилення контролю за виконанням правил рибальства Держрибагентство розробило та подало на погодження відповідний законопроект, який саме і запроваджує Кримінальну відповідальність за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду.

Відомство посилило боротьбу з електровудочниками. Наприкінці серпня Голова Держрибагентства Ярема Ковалів доручив керівникам територіальних управлінь суттєво посилити контроль за незаконним ловом електровудками. На виконання цього завдання було визначено строк у 14 днів.

Протягом першого тижня позитивну динаміку у боротьбі з електровудочниками показали Харківське, Чернігівське, Запорізьке та Івано-Франківське територіальні управління рибоохорони. Зокрема, на Івано-Франківщині інспектори затримали браконьєра, що виловив 100 кг риби, більшість із якої занесена до Червоної книги України. Суму збитків оцінюють у більше ніж 70 тис. грн. Інспекторами Харківрибоохорони було затримано браконьєра, який незважаючи на заборону вилову раків до кінця вересня, виловив 5 кг раків, чим завдав державі збитків на суму 10 692  грн. Інспектори Чернігіврибоохорони під час рибоохоронного рейду на р. Сейм затримали громадянина з електровудкою, що виловив цінної риби на суму близько 5 тис. грн. Державним інспекторам Запоріжжярибоохорони спільно з представниками громадськості вдалося знешкодити відразу дві бригади електровудочників на Запорізькому водосховищі на річці Вільнянка.

Довідково:

За перебування на водоймі чи у прибережній захисній смузі із забороненими знаряддями лову пропонують вести кримінальну відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на строк до трьох років. У разі прийняття таких змін, відповідне порушення регулюватиметься не Адміністративним і Кримінальним, а виключно Кримінальним кодексом України.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux