Валовий збір кукурудзи очікується на рівні 22-23 млн тонн, - Ярослав Краснопольський

Опубліковано 18 вересня 2015 року, 16:04

До серпня цього року погодні умови були сприятливими для росту і розвитку кукурудзи. Стан посівів був близьким до оптимального. Сільськогосподарські товаровиробники мали хороші перспективи на отримання доброго врожаю кукурудзи. Про це заявив Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Ярослав Краснопольський під час брифінгу у будинку Уряду за участю директора Українського гідрометеорологічного центру Миколи Кульбіди.

За його словами, станом на 1 вересня 2015 року за попередніми даними областей валовий збір кукурудзи очікується на рівні 22-23 млн тонн. «Особливо постраждали посіви кукурудзи пізніх строків сівби,яківідстали у рості. Також відзначалося передчасне підсихання листкового апарату. Рівень урожайності таких посівів (біля 15% площ) значно нижче прогнозованих показників. В даний час кукурудза на зерно обмолочена на площі 248 тис. га, або 6% до прогнозу. Намолочено 1,1 млн тонн зерна при врожайності 42,9 ц/га (на відповідну дату 2014 р. – 41,8 ц/га). На початку збирання окремі господарства Сумщини, які менше постраждали від засухи, отримують середню урожайність зерна кукурудзи - 81 ц/га, Черкащини – 77 ц/га, Полтавщини – 72 ц/га, Херсонщини – 52 ц/га (на богарі)», - підсумував Ярослав Краснопольський.

Також він повідомив, що на період поширення посухи урожай ранніх зернових культур вже був сформований та на більшості території зібраний. «Ми зібрали практично рекордний урожай за рахунок збільшення посівних площ минулого року. Серпень цього року видався найбільш посушливим у північних і західних областях Вінницької, Миколаївської, Полтавської та Харківській областях. Найбільш жорсткі умови спостерігались у північно-західній частині України, де в багатьох районах тривалість бездощового періоду за липень-серпень досягла 30-50 днів. Це області Рівненська, Житомирська, Волинська, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька, Київська та Чернігівська», - повідомив Ярослав Краснопольський.

Зі свого боку директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда зазначив, що за розрахунками зменшення урожайності кукурудзи складає від 10 до 20%. «Наші розрахунки абсолютно співпадають із розрахунками Міністерства. Подальший розвиток важливий не стільки для врожайності сільгоспкультур, скільки для сівби під майбутній врожай 2016 року. Наші результати не дають підстав очікувати до кінця вересня ефективних опадів, які прискорять посівну компанію. Виняток становитиме західний регіон. До кінця вересня очікуємо від 30 до 40 кубометрів опадів сумарно, що дозволить проводити посівну кампанію та забезпечить сходи посіяних озимих культур. Є сподівання, що в першій декаді жовтня у північних, центральних і частині південних областей мають пройти помірні дощі, які створять умови для розвитку посіяних озимих культур. До 20 вересня очікуємо найбільш спекотливі дні», - пояснив Микола Кульбіда.

 Прес-служба Мінагрополітики

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux