В Україні збільшилось виробництво молока вищого ґатунку, - Ярослав Краснопольський

Опубліковано 02 березня 2016 року, 12:44

Мінагрополітики гармонізує вітчизняні вимоги до молока та молочних продуктів з міжнародним законодавством. Маємо усунути технічні бар’єри на шляху вільного переміщення продукції на міжнародний ринок. Про це повідомив Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський під час виступу на Східноєвропейському молочному конгресі.

За його словами, про результативність роботи в молочній галузі свідчить збільшення в Україні виробництва молока вищого ґатунку та ґатунку  "екстра". «Упродовж останніх п'яти років виробництво такого  молока збільшилось. Зокрема "екстра" -  в 2,1 рази та вищого - на 30%. Проте, з усього обсягу молока (4251,2 тис. тонн), прийнятого на переробку, лише 6% є молоко «екстра» та 23% -  вищий ґатунок. Решта (майже 71%) вважається непридатним для переробки. Низька якість молока ускладнює виробництво якісної та безпечної молочної продукції, знижує її  конкурентоспроможність. Рівень споживання молокопродуктів населенням за 2015 рік на одну особу становить 210,3 кг/рік, що складає 55% від раціональної норми (380 кг/рік)», - підкреслив Перший заступник Міністра.

 «Міністерством здійснюється постійна робота над відкриттям нових ринків для українських виробників. Зокрема у 2015 році відкрито нові ринки Китаю та Марокко. Отримано дозвіл на експорт молочної продукції до ЄС. Відбулася переорієнтація української продукції з російського ринку на інші – зокрема до країн Азії, Африки та Європи. За минулий рік українськими компаніями було експортовано на зовнішні ринки молочної продукції на загальну суму $214,4 млн», - повідомив Краснопольський.

Відтак, за інформацією митних органів, за 12 місяців минулого року найбільше молочних продуктів експортовано до Казахстану ($25,9 млн), Молдови ($17,2 млн), Грузії ($13 млн), Азербайджану ($11,6 млн) та Бангладеш ($10,9 млн). «Міжнародні ринки молочної продукції відкривають значні можливості для диверсифікації виробництва молочної продукції, нарощування її виробництва, збільшення доходів як товаровиробників, так і держави», - підсумував Ярослав Краснопольський.

Довідково:

У 2015 році усіма категоріями господарств було вироблено 10,6 млн. тонн молока всіх видів, що на 4,7% менше аналогічного періоду 2014 року. Експорт молочних продуктів в 2015 році склав 131 тис. тонн на загальну суму 214,4 млн. дол. США. Імпорт молочних продуктів склав 11,3 тис. тонн на загальну суму  35,4 млн. дол. США.

Слід відмітити збільшення власного виробництва молока, яке досягнуто в основному за рахунок покращення технологій виробництва молока та якісних показників стада молочних корів по сільськогосподарських підприємствах. Так за 2011 – 2015 роки середній надій на одну корову збільшився на 31% і досяг рівня 5386 кілограмів.

Товарність молока у сільськогосподарських підприємствах становила близько 91%, у господарствах населення – 17%.

 Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux