В Мінагрополітики відбулося засідання логістичного штабу

Опубліковано 29 листопада 2021 року, 16:07

Сьогодні, 29 листопада відбулося засідання робочої групи з оперативного вирішення питань логістики у сільському господарстві за участю першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, представників Міністерства інфраструктури України, АТ «Укрзалізниця», а також профільних асоціацій та операторів ринку.

«Розвиток залізничної та вагонобудівної галузі є в пріоритеті Уряду. Обговорення актуальних питань в експертному середовищі є нашим прагненням вирішити спірні питання залізничних перевезень. Тому я сподіваюся, що наш логістичний штаб є місцем розробки системних рішень для тих викликів, які існують у логістичній інфраструктурній сфері не тільки зернової галузі, а й у АПК в цілому», - зазначив перший заступник Міністра Тарас Висоцький.

Учасники зустрічі обговорили актуальні питання скорочення строків експлуатації вантажних вагонів та зростання вартості послуг використання вагонів. Зокрема, проект наказу Міністерства інфраструктури України «Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів (крім вантажних вагонів підприємств технологічного залізничного транспорту, що призначені для переміщення вантажів у виробничих цілях в межах території таких підприємств), установленого виробником, строків продовження експлуатації таких вагонів». 

Заступник директора Департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов коротко окреслив проєкт програми оновлення парку вантажних вагонів. Передбачається суттєве зменшення строку експлуатації вагонів для перевезення зерна, а саме: впродовж 7 років (2022-2028) передбачається поетапно знизити строк на 15 років (з 45 до 30 років).

За його словами, для оновлення парку вантажних вагонів необхідно ввести поетапне обмеження терміну їх експлуатації у завантаженому стані з кінцевою метою досягнення експлуатації вагонів в межах лише нормативного терміну служби. Такі обмеження стосуються тільки піввагонів і зерновозів.

Крім того, було обговорено питання замовлення вагоновідправлень через аукціон Прозорро.Продажі. Оскільки, середня ставка на лотах з використання зерновозів Укрзалізниці вже збільшилась та досягла 5 тис. грн за добу. Було озвучено прохання врегулювати ситуацію з безпрецедентним зростанням вартості перевезення зернових вантажів залізничним транспортом.

«Зробити нашу залізничну галузь більш безпечною, ефективною та технологічною можна лише завдяки концентрації комплексних зусиль всіх учасників ринку. Оновлення цієї галузі є непростим завданням, але особливо актуальним у період відновлення економіки», - резюмував Тарас Висоцький.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux