В Мінагрополітики обговорено проблемні питання імпорту рибної продукції

Опубліковано 27 травня 2014 року, 16:54

   Починаючи засідання, представник Держветфітослужби заявила, що відповідно до наказу Мінагрополітики від 01.04.2014 р. № 118 «Про визнання еквівалентності системи контролю виробництва та обігу продукції та сировини тваринного походження Європейського Союзу» визначено еквівалентною систему постійного офіційного контролю виробництва та обігу продукції та сировини тваринного походження Європейського Союзу системі забезпечення та якості харчових продуктів.

   Сьогодні, 27 травня, відбувся круглий стіл за участю представників Мінагрополітики, Держветфітослужби, імпортерів рибної галузі та голів асоціації українських імпортерів риби та рибної продукції щодо проблемних питань імпорту морепродуктів та перевезення рибної продукції за кордон.

   Починаючи засідання, представник Держветфітослужби заявила, що відповідно до наказу Мінагрополітики від 01.04.2014 р. № 118 «Про визнання еквівалентності системи контролю виробництва та обігу продукції та сировини тваринного походження Європейського Союзу» визначено еквівалентною систему постійного офіційного контролю виробництва та обігу продукції та сировини тваринного походження Європейського Союзу системі забезпечення та якості харчових продуктів. Також в даному наказі зазначено, що в Україну дозволяється ввезення товарів із потужностей (об’єктів), внесених до відповідних реєстрів, ухвалених Європейською Комісією, та підтверджено номерами ухвалення (єврономерами).

   Також було зазначено, що ввезення товарів, підконтрольних Держветфітослужбі, вироблених на потужностях, які не мають єврономерів, дозволяється лише після їх інспектування державними інспекторами ветеринарної медицини та включення до реєстру потужностей для імпорту в Україну товарів або визнання еквівалентності системних заходів, які вживаються компетентним органом країни-експортера.

   Було додано, що ввезення товарів (у тому числі товарів з новими інгредієнтами), підконтрольних Держветфітослужбі, які раніше не ввозилися та не використовувалися офіційно в обігу на території України, вважається початком їх ввезення в Україну.

   Під час «круглого столу» представником Держветфітослужби наголошено, що відтак проводиться повторний аналіз ризику та вивчення ситуації щодо безпечності та виробництва іноземних потужностей, які включені до реєстру об’єктів для імпорту в Україну товарів, у випадках зміни законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів у країни-експортери.

   Зі свого боку представники імпортерів заявили, що наразі в Україні є три організації, які контролюють ввезення в Україну морепродуктів, тоді коли в Європі цими питаннями займається тільки ветеринарна служба, а відтак, цей спосіб є зручнішим.

   На завершення діалогу представники Мінагрополітики запропонували разом з представниками імпортерів рибної продукції створити робочу групу задля напрацювання та вирішення найбільш проблемних питань.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux