«УкрНДІспиртбіопрод» розробляє новітні технології для харчової промисловості, - директор інститут Роман Бей

Опубліковано 05 квітня 2016 року, 15:29

  Державна наукова установа «Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів» (ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод») була створена для розробки прогресивних технологій та устаткування у спиртовій, лікеро-горілчаній, дріжджовій та інших галузях. А також для застосування біотехнологічних процесів з метою підвищення якості продукції відповідно до вітчизняних та європейських стандартів. Даний науково-дослідний заклад знаходиться у підпорядкуванні Мінагрополітики. Директор інституту Роман Бей розповідає про розроблені технології, які успішно використовують українські спиртзаводи, а також пояснює, у чому полягає унікальність цих досліджень.

Директор інституту Роман Бей розповідає про розроблені технології, які успішно використовують українські спиртзаводи, а також пояснює, у чому полягає унікальність цих досліджень.

- Розкажіть детальніше про розробки та основні напрямки діяльності дослідного інституту?

Р.Б.: Основними напрямками діяльності є створення нових ресурсо- та енергозберігаючих екологічно чистих технологій. Ми працюємо над розробкою устаткування для спиртової, лікеро-горілчаної та дріжджової галузей харчової промисловості. Наші розробки пропонуються як на вітчизняному, так і на закордонному ринках інновацій. Адже вони вирішують проблеми сучасного виробництва етилового спирту з крохмале- та цукровмісної сировини, а також забезпечують високий вихід кінцевого продукту та комплексне використання сировини з одержанням діоксиду вуглецю, кормових продуктів і органомінеральних добрив. Крім того, нами розроблені технологічні рішення, які гарантують високу якість продуктів ферментації та екологічну безпеку при повній утилізації та біологічній очистці відходів виробництва.

- Приведіть приклади технологій, розроблених науковцями вашого інституту?

Р.Б.:  Нами, наприклад, успішно реалізована технологія низькотемпературного розварювання крохмалевмісної сировини. Також ми розробили ресурсозберігаючу технологію спільного культивування мікроорганізмів, що суттєво зменшує використання імпортних комерційних ферментних препаратів. Крім того, нами впроваджена енергозберігаюча технологія брагоректифікації з термокомпресією і повторним використанням тепла котельної пари, а також технологія лікеро-горілчаного виробництва гарантованої якості та стійкості готової продукції.

- Які дослідження наразі проводяться щодо виробництва біоетанолу?

Р.Б.:Фахівці нашого інституту завжди на вістрі сучасних тенденцій використання спирту етилового. Сьогодні ми готові до впровадження в Україні малоінвестиційної технології біоетанолу на типовому устатковані спиртових заводів азеотропною ректифікацією. А також енергозберігаючої технології зневоднення біоетанолу адсорбцією на молекулярних ситах.

- Які розроблені вашим дослідним інститутом технології вже використовують на спиртзаводах?

Р.Б.: На декількох спиртових заводах успішно експлуатується технологія виробництва спиртовмісної продукції технічного та побутового призначення, а також технологія утилізації основного відходу – піляспиртової барди з отриманням біогазу.   

- В чому полягає унікальність досліджень очолюваного Вами інституту?

Р.Б.:Сьогодні «УкрНДІспиртбіопрод» є практично єдиною з державних наукових установ, на яку покладене виконання завдань щодо науково-технічного забезпечення підприємств харчової промисловості. Зокрема, щодо створення нових ресурсо- і енергозберігаючих, екологічночистих технологій для біотехнологічних процесів, в тому числі одержання рідкого і газоподібного біопалива. Також здійснення технологічного, енергетичного та екологічного аудиту, розроблення норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів. Ми відповідаємо за розроблення норм та нормативів втрат сировини і допоміжних матеріалів, витрат теплової і електричної енергії, норм раціонального водоспоживання та водовідведення, розроблення матеріалів ОВНС для підприємств харчової промисловості. Крім того, нами розробляється робоче проектування будівництва нових та реконструкція діючих підприємств спиртової, лікеро-горілчаної, дріжджової та інших галузей харчової промисловості.  А також розробка та атестація сучасних методик контролю якості та сертифікація харчової продукції.

До речі, наказом Мінекономрозвитку України наш інститут уповноважений і призначений органом з сертифікації на проведення робіт із сертифікації продукції та послуг в державній системі сертифікації УкрСЕПРО.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux