Україна зацікавлена використовувати швейцарський досвід розвитку фермерства

Опубліковано 17 травня 2016 року, 10:54

Про це йшлося в ході зустрічі Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового з Надзвичайним та Повноважним Послом Швейцарської Конфедерації в Україні Гійомом Шойрером.

На початку розмови Міністр ознайомив швейцарських партнерів з розробленою міністерством концепцією реформування аграрної галузі «3+5». Особливу увагу він приділив одному з трьох пріоритетів – реформуванню системи державної підтримки аграріїв: «Розвиток фермерства – це те, що забезпечить стабільність галузі. Саме тому важливо змінити систему держпідтримки таким чином, щоб вона була спрямована на малий і середній бізнес, на фермерів, які обробляють менше 500 га. Сьогодні вони не мають змоги отримати кредит у банку, тобто не можуть поповнити робочий капітал, або знайти ресурси для розвитку. Тому і обсяги держпідтримки повинні зрости, щоб допомога надавалася не лише на виживання, а ставала ґрунтом для успіху і процвітання малого бізнесу».

Одним із шляхів підтримки Тарас Кутовий назвав допомогу фермерам у переорієнтованні на виробництво продукції з більшою доданою вартістю, зокрема органічної. «В Україні близько 6 млн га придатні для органічного землеробства. Попит на органіку є і на внутрішньому ринку, і за кордоном. Це саме той сегмент, у якому простіше створювати додану вартість. І тут фермерам не доведеться конкурувати з великими агрохолдингами, адже останнім він менш цікавий з точки зору співвідношення між трудовитратами і валовим результатом», - пояснив Міністр. Він також подякував швейцарській стороні за вже існуючі програми співпраці, попросив розглянути можливість їх адаптації під нову стратегію галузі і зазначив, що Україна зацікавлена використовувати досвід Швейцарії у розвитку фермерства.

Зі свого боку Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні відзначив продуманість і ґрунтовність стратегії «3+5», яка була створена менше ніж за місяць після зміни Уряду. Він підтвердив готовність Швейцарії продовжувати співпрацю з українською стороною і навіть розширювати її. Гійом Шойрер зазначив, що в його країні сільське господарство представляють як раз малі та середні фермери, які, щоб бути успішними освоїли виробництво органічної продукції та працюють в інших сегментах, де є вища додана вартість. «Між нашими країнами вже діє програма, за якою Швейцарію можуть щорічно відвідувати 300 українських фермерів. Ми пропонуємо зібрати тих, хто вже скористався цією можливістю, та запитати, чим цей візит допоміг, а також ідеї, як можна покращити програму. Також ми розраховуємо, що міністерство активно запрошуватиме нових учасників».

       Наприкінці зустрічі пан Гійом Шойрер запросив Міністра у якості основного спікера на круглий стіл «модернізація і розвиток українського аграрного сектору», що відбудеться 14 червня 2016 у м. Цюріх.

Прес-служба  Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux