Україна прагне розширювати співпрацю з Японією в агросекторі, - Олексій Павленко

Опубліковано 18 січня 2016 року, 15:19

«Україна має перспективи поглибити торговельне-економічне співробітництво з Японією в агросекторі. З огляду на значну ємність та високу платоспроможність Японії, потенціал її ринку є високим, передусім для виробників сільськогосподарської та харчової продукції. Оскільки Японія на 60% залежить від імпорту для забезпечення своїх продовольчих потреб, зокрема, щодо базових зернових культур», - заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час зустрічі з Хіромічі Матсушімою, заступником міністра з питань міжнародних відносин Міністерства сільського, лісового й водного господарств Японії. Переговори відбулися в рамках в рамках Глобального форуму з продовольства та сільського господарства у Берліні.

За словами Олексія Павленка, за 11 місяців 2015 року товарообіг сільськогосподарською продукцією між Україною та Японією склав $148,8 млн, що майже на $70 млн більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, частка експорту збільшилася у 2 рази та склала $147,2 млн. В українському експорті в Японію домінують зернові злаки ($96 млн) та тютюн і вироби з нього ($49 млн). У незначній кількості поставляються залишки та відходи харчової промисловості ($376 тис), сири та йогурти ($299 тис), мед ($138 тис) та насіння олійних культур ($177 тис).

Водночас імпорт з Японії скоротився на 64% і склав $1, 6 млн. Японський імпорт до України формується, переважним чином, з різних інших харчових продуктів ($852 тис), ефірних олій ($468 тис), спирту ($84 тис), мила ($79 тис), риби, ракоподібних і молюсків ($50 тис).

Міністр також зазначив, що важливим напрямом двосторонньої співпраці є залучення японських інвестицій в економіку України. Важливим поштовхом для розвитку українсько-японської інвестиційної співпраці стало підписання Угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій між Україною та Японією 5 лютого 2015 р.

«Варто розглянути можливість реалізації проектів співпраці у сфері вдосконалення українських аграрних господарств шляхом розвитку кооперативів та їхньої матеріально-технічної бази, у т.ч. логістики, елеваторного господарства та експортних терміналів за рахунок залучення японських технологій, досвіду, інвестицій та з перспективою збільшення експорту аграрної продукції до Японії», - наголосив голова аграрного відомства.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux