портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У цьому році Херсонщина планує реалізувати на забій худоби та птиці – 79,4 тис. тонн та виробити молока – 305,4 тис. тонн, - директор профільного департаменту ОДА

Опубліковано 04 квітня 2016 року, 12:42

За 2016 рік Херсонщина планує реалізувати на забій худоби та птиці в живій вазі 79,4 тис. тонн. Виробити молока – 305,4 тис. тонн, яєць – 1624,5 млн штук. Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода під час щотижневої апаратної наради, звітуючи про підсумки роботи агропромислового комплексу за 2015 рік та плани на 2016 рік.

 «У 2015 році господарствами всіх категорій реалізовано на забій 78,3 тис.т худоби та птиці (у живій вазі), що на 0,3% менше 2014 року, вироблено 302,9 тис.т молока (на 1% менше) та 1805,5 млн.шт. яєць (на 12,6% менше). Господарства населення і надалі виступають основними виробниками молока (87% загального обсягу), м’яса у живій масі (75%), сільськогосподарські підприємства виробили 89% яєць», - повідомив статистику директор Департаменту АПК Херсонської ОДА.

Виробництво продукції рослинництва, за словами Олександра Паливоди,зросло порівняно з 2014 роком на 10,2%. У тому числі в сільгосппідприємствах – на 20,7%. В господарствах населення, частка яких становила 81,5% загального обсягу зменшилося на 0,6%, це зниження в першу чергу пов’язано з нижчим врожаєм винограду та плодоовочевих культур.

«У 2015 році зернових сільськогосподарських культур намолочено 2621,9 тис. тонн, що на 21,6% більше 2014 року, соняшника 486,5 тис. тонн, що на 78,7% більше 2014 року. За обсягами виробництва плодоовочевої продукції область з року в рік посідає перше місце серед регіонів України. У 2015 році валовий збір овочів склав 1251,5 тис. тонн., або 13,6% по Україні», - пояснив керівник профільного департаменту ОДА.

Що стосується ярмаркової діяльності області то він повідомив, що протягом 2015 року в області проведено 3260 сільськогосподарських  ярмарків. В тому числі 2396 виїзних, реалізовано близько 7095 тонн агропромислової продукції на загальну суму понад 80,1 млн. грн.

«В Херсонській області здійснюють діяльність 153 підприємства харчової промисловості, які забезпечують стабілізацію у сферах виробництва борошномельної та хлібобулочної продукції, олії жирової та кондитерської,  молоко- та м’ясопереробної, овочеконсервної та виноробної. У 2015 році підприємствами харчової промисловості збільшено виробництво  м’яса свиней  свіжого чи охолодженого на 45%, вина виноградного - на 68%, консервованих овочів – на 23%, молока рідкого обробленого - 12,3%, , масло вершкового - на 12%, макаронних виробів – на 3%», - наголосив Олександр Паливода статистику щодо переробної галузі.

 

Довідково:

В агропромисловому комплексі  області діє 2705 підприємств, в т. ч.

718 сільгосппідприємств різних форм власності, із них 1987 - фермерських господарств.

В області зареєстровано 52 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з яких діючих 47, із них: плодоовочевих – 12, молочарського напрямку – 17 та інші.

Обсяги валової продукції сільського господарства в постійних цінах 2010 року по області за 2015 рік склали 11 млрд. грн., це 8 місце по Україні (у 2014 році - 12).

Темп росту у порівнянні з відповідним періодом 2014 року складає 106,7% (по Україні – 95,2%), це 3 місце по Україні (у 2014 році -11).

В середньому на одну особу наявного населення області вироблено валової продукції на 10,3 тис грн. (по Україні – 5,6 тис. грн.), це 5 місце по Україні (у 2014 році – 6). 

В розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь вироблено валової продукції сільського господарства (в постійних цінах 2010 року) на 558,9 тис. грн.

За січень-лютий 2016 року обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в усіх категоріях господарств області склали 372,9 млн гривень. Зменшено виробництво продукції сільгосппідприємствами на 30,8 відсотків, в господарствах населення на 0,2 відсотка до відповідного періоду минулого року.

Індекс обсягу виробництва сільськогосподарської продукції становить 86,4% (по Україні – 97,9%).

У 2016 році планується виробити валової продукції сільського господарства не менше 10,6 млрд. грн., або 96% до показника 2015 року, що зумовлено недосівом озимих культур.

 

 

 Прес-служба Мінагрополітики