портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«У 2015 році в рамках автономних торгових преференцій вперше було розпочато експорт до ЄС цукру, крохмалю й більш активно - вівса, солоду та яєць», - Владислава Рутицька

Опубліковано 28 вересня 2015 року, 10:34

Частка Європейського Союзу в загальній структурі зовнішньоторговельного обігу сільськогосподарської продукції складає 30%. Завдання номер один – посилити експортні позиції вітчизняних товаровиробників на ринку ЄС. Про це заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька сказала під час Міжнародного юридичного форуму «Україна - ЄС».

«Зараз Україна може здійснювати експорт продукції до країн-членів ЄС з 235 українських підприємств. Вимоги Європейського союзу високі. Ці вимоги гарантують високу безпеку, якість продукції і можливість торгувати не тільки на ринку ЄС, а й на інших міжнародних ринках, диференціювати збут, будувати ефективну стратегію продажу. Сьогодні ми працюємо в напряму export-promotion для виробників, пояснюючи шляхи виходу на ринки Європи і можливі преференції від експорту до країн ЄС. Зокрема, в цьому році було вперше розпочато експорт, у рамках автономних торгівельних преференцій, цукру, крохмалю та більш активно - вівса, солоду та яєць», - зазначила заступник Міністра.

Реалізація зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка почне дію з 1 січня 2016 року, надає можливість розширити номенклатуру експортованих товарів.

На сьогодні українські виробники вже використали річні квоти на кукурудзу (400 тис. тонн) та пшеницю (950 тис. тонн), 2 квартальні основні квоти на м`ясо птиці по 4 тис. тонн (також 2 тис. тонн з 10 тис. тонн додаткової квоти на м`ясу птиці), на ячмінь - 194,2 тис. тонн з 250 тис. тонн.

«Угода про асоціацію України з ЄС дає аграріям нові можливості: вихід на європейські ринки, пошук надійних партнерів. Також важливим для нас є нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю. Наразі вже суттєво зменшився експорт сировинних видів продукції до ЄС. Якщо за 6 місяців 2014 року їх частка у експорті складала 76%, то за відповідний період поточного року – 67%», - додала Владислава Рутицька.

Прес-служба Мінагрополітики