Тривають дослідження щодо наявності сальмонели в українських яйцях, що експортуються в Ізраїль, - Володимир Лапа

Опубліковано 13 січня 2016 року, 10:05

Тривають дослідження щодо наявності Salmonella enteritidis в українському харчовому яйці, яке експортуються до Держави Ізраїль. Про це повідомив Перший заступник Голови державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

За його словами, дійсно 6 січня 2016 року від компетентного органу Ізраїлю надійшло повідомлення про те, що в партії яєць, поставлених з України, начебто є Salmonella enteritidis. На підставі цього ізраїльська сторона 6 січня експорт українських яєць призупинила.

6 січня розпорядженням заступника головного державного інспектора ветеринарної медицини прийнято рішення про проведення протиепізоотичного розслідування на підприємстві, яке здійснює експорт харчового яйця до Держави Ізраїль.

«Паралельно були відібрані біологічні матеріали на дослідження у відповідну регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини та Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ. На даний момент дослідження тривають. За результатами дослідження буде поінформовано як ізраїльську сторону, так і українське суспільство», -  наголосив Володимир Лапа.

Крім того, 13 січня заступник Голови Держветфілослужби України Олександр Вержиховський та Перший заступник Голови Держпродспоживслужби України Володимир Лапа здійснять робочий візит до Держави Ізраїль, де плануються зустрічі з представниками компетентних органів, зокрема, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства сільського господарства Держави Ізраїль, та бізнес-спільнотою. Під час переговорів будуть з’ясовані питання, пов’язані з можливим виявленням Salmonella enteritidis в українському харчовому яйці та відповідні заходи щодо відновлення експорту яєць до Ізраїлю.

Володимир Лапа наголосив, що на даний час до Держави Ізраїль експортує яйця лише одна українська компанія. За минулий рік ця компанія експортувала 32 млн. харчових яєць в чотири країни. Загалом, за 2015 рік українські компанії експортували 900 млн. яєць в різні країни світу.

«Для нас це питання є пріоритетним, оскільки мова йде про забезпечення безпечності харчової продукції, що важливо не тільки з точки зору експорту, але й з точки зору забезпечення якісною продукцією українського споживача. Тому ми вживатимемо всіх необхідних заходів, для того, аби це завдання виконати», - заявив Перший заступник Голови Держпродспоживслужби.

За інформацією Держпродспоживслужби

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux