Торгівля органічною продукцією вимагає уніфікованих та прозорих правил на всіх етапах, - Трофімцева

Опубліковано 25 вересня 2017 року, 19:54

21-22 вересня в м. Одеса відбулась міжнародна конференція щодо вдосконалення рівня прозорості ланцюгів постачання органічної сільськогосподарської та харчової продукції.

Конференція була організована за ініціативи Мінагрополітики, за підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), а організаторами конференції є: дослідницький інститут органічного сільського господарства (FiBL), GfRS, Агро-Еко – Інститут Луі Болка, у співпраці з Міжнародною Федерацією органічних сільськогосподарських рухів (IFOAM).

 Головною метою конференції стало обговорення нагальних питань, пов’язаних з міжнародною торгівлею в галузі органічного сільського господарства. Захід зібрав понад 160 учасників з України, країн ЄС та США.

«Для нас дана конференція є дуже важливим заходом і можливістю прямого діалогу з нашими партнерами, зважаючи на провідне місце України на «органічній» мапі світу, та, виходячи з глобальних викликів, які постали сьогодні перед всіма стейкхолдерами органічного ринку через недосконалість існуючих механізмів контролю та простежуваності органічної продукції від виробника до кінцевого споживача. Ми бачимо, що тема є надзвичайно важливою для всіх великих гравців органічного ринку, і ми мали можливість в рамках конференції подискутувати і з представниками Єврокомісії, і з представниками USDA», - заявила Ольга Трофімцева.

Заступник Міністра також відзначила, що в рамках даної конференції обговорювались шляхи підвищення рівня прозорості ланцюгів в органічному секторі та конкретні кроки, які мають бути здійснені на рівні урядів країн, з метою запобігання шахрайству в даній галузі.

«З боку України ми усвідомлюємо наші зобов’язання щодо впровадження повноцінної системи державного регулювання та контролю в галузі органічного сільського господарства. Наші партнери в США чи ЄС, де українська органіка споживається в першу чергу, очікують від нас не лише імплементації норм нового законопроекту №5448, який на разі чекає на голосування у ВРУ, але й швидкого створення відкритої та прозорої бази даних виробників органічної продукції в Україні»,- заявила заступник Міністра.

На її думку, ці два надважливі кроки допоможуть нам зробити український ринок «органіки» прозорим і простежуваним та дадуть нам аргументи у спілкуванні з імпортерами української продукції у випадку фальсифікацій чи недобросовісної конкуренції.

За словами Ольги Трофімцевої, як представники Європейської Комісії, так і представники USDA погодились з тим, що основними інструментами підвищення рівня прозорості торговельних ланцюгів в органічному секторі мають бути більш активне використання новітніх інформаційних технологій та швидкий обмін інформацією між уповноваженими органами державного контролю країн експортерів та імпортерів. Також створення уніфікованих та гармонізованих баз даних щодо виробництва та торгівлі органічною продукцією, уніфікація правил та вимог до виробників, органів сертифікації та контролю.

«Всі озвучені кроки можуть бути реалізовані лише спільними зусиллями. І ми з боку України будемо ініціювати і підтримувати роботу в даному напрямку. В тому числі з метою виправлення ситуації з іноді не зовсім позитивним іміджем України як постачальником органічної продукції. При цьому, я сподіваюсь, що ми будемо дотримуватись принципу рівної відповідальності всіх гравців впродовж ланцюга збуту продукції. А це означає, що у випадках фальсифікації органічної сільськогосподарської продукції чи інших скандальних випадків шахрайства в даній галузі, мають нести відповідальність конкретні компанії, які будуть винними  - будь-то виробники, трейдери-посередники чи сертифікуючі або контролюючі органи, в тому числі в країнах-імпортерах», - підкреслила Ольга Трофімцева.

За результатами конференції була прийнята спільна декларація, в якій зафіксовані основні напрацювання даного заходу та сформульовані наступні кроки, які учасники запланували здійснити з метою підвищення рівня прозорості ланцюгів збуту органічної сільськогосподарської та харчової продукції в світі.

Довідково: Україна займає 11-те місце в Європі за площею сертифікованих земель для органічного сільського господарства. Ключові країни, що імпортують українську органіку: Німеччина, Австрія, Польща, Італія, Франція, Нідерланди, Данія, Швейцарія, США, Канада. Статистика щодо органічного виробництва, за даними моніторингу, проведеного МінАПК та Офісом підтримки реформ, станом на 31.12.2016 рік: площа сертифікованих органічних земель – 156 879 га; загальна площа сільськогосподарських земель, які контролюються сертифікаційними органами – 306 366 гa, загальна кількість органічних операторів – 414 (в тому числі: 128 трейдерів, переробників, операторів без даних щодо загальної площі земель та сертифікованої площі), основа для реєстру органічних операторів України. 17 сертифікаційних органів в Україні (Регламент ЄС № 1235/2008), основа для реєстру органічних сертифікаційних органів в Україні.

Прес-служба Мінагрополітики

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux