Тарас Кутовий: реформування системи держпідтримки аграріїв – один з пріоритетів роботи міністерства

Опубліковано 11 травня 2016 року, 17:42

Те, що хочеться зробити мені як міністру разом зі своєю командою сформулювати засади політики фінансової підтримки галузі. І після цього, незалежно від зміни уряду, хотілося б, щоб ця політика зберігалася та підтримувалася Верховною Радою. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час інтерв’ю інтернет-виданню «AgroPolit.com».

За словами Міністра аграрної політики та продовольства України, переважна більшість учасників агарного ринку досі не відчувала державноїпідтримки, адже не було вироблено єдиної стратегії і розуміння, хто дійсно їїпотребує і в якому обсязі.

«Щодо фінансових важелів підтримки, то цього року вони не надто значні (з бюджету заплановано 300 млн грн + 50 млн грн). Якщо такими ресурсами підтримувати всю галузь, то цю допомогу ніхто не побачить. Але подивімося статистику за минулі роки: державна підтримка (пряма і непряма) іноді сягала більше 20 млрд грн на рік. Якщо ж спитаєте в учасників ринку, чи відчували вони її, то переважна більшість скаже, що ні. Згадуватимуть про спецрежим, програму з компенсації на закладення садів тощо. Але це будуть фрагментарні речі. Стратегії і розуміння того, кого підтримуємо, яким коштом, в якому обсязі такого не було», - зазначив Тарас Кутовий.

Він також наголосив на тому, що практика вищезгаданого спецрежиму ПДВ була позитивною переважно для великих гравців, а не малих та середніх фермерів.

Що стосується реальної додаткової суми з бюджету на поточний рік на підтримку АПК, Тарас Кутовий зазначив, що остаточну позицію з Мінфіном поки що не узгоджено. «Я додатково проситиму для АПК півмільярда гривень під програми для малих та середніх аграріїв. Гарно зарекомендувала себе програма відшкодування відсотків за банківськими кредитами. Подивимося, що можна зробити з нашими міжнародними партнерами у питанні надання допомоги для закупівлі основних засобів (наприклад, техніки під безвідсоткову ставку) для малих і середніх гравців. Це був би початок», - повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України під час інтерв’ю.

Він також наголосив, що міністерство вважає необхідним забезпечити підтримкою в першу чергу середній і малий бізнес, який має чітке бачення і плани розвитку. «Ми прагнемо підтримати тих, хто реально хоче працювати і може дати результат, ці люди стануть реальним втіленням наших реформ. Потрібно підтримувати тих, у кого в обробітку до 500 га. Саме вони не можуть сьогодні користуватися банківськими кредитами відповідно до обмежень, які є у комерційних банках», - зазначив Тарас Кутовий.

 Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux