портал в режимі тестування та наповнення
0 800 215 010
Гаряча лінія Мінагрополітики
1545
Урядова гаряча лінія
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Розвиток тепличної галузі – це нішева можливість для українського виробника на внутрішньому та зовнішніх ринках, - Ольга Трофімцева

Опубліковано 22 лютого 2017 року, 15:27

Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час «VI голландсько-українського форуму з тепличної індустрії».

Одним з головних завдань для Мінагрополітики сьогодні є диверсифікація товарної структури виробництва та експорту в аграрному секторі, з особливим фокусом на формуванні доданої вартості. Тому розвиток тепличного виробництва в Україні може стати одним із цікавих нішевих напрямків бізнесу для українського аграрного виробника. 

Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час «VI голландсько-українського форуму з тепличної індустрії».

«Сьогодні Україна стала одним з великих виробників таких базових культур, як зернові та олійні. Але головним завданням для нас є економічно обґрунтована диверсифікація товарної структури виробництва та експорту, а також розвиток ринків збуту. А продукція тепличної галузі – це цікава ніша, яка, до того ж, допомагає забезпечувати споживача корисними продуктами харчування», - про це заявила заступник Міністра.

За словами Ольги Трофімцевой, сьогодні в Україні є 48 потужних промислових тепличних господарств. Але обсяг виробленої продукції в теплицях є далеко не достатнім для забезпечення внутрішнього попиту. Якщо брати ситуацію на ринку на поточний момент, українська теплична продукція займає не більше 20% ринку, в пік сезону – біля 50%, а решта – це імпорт.

«Тепличне господарство створює довший ланцюг виробництва, який потребує високої технологічності. Починаючи з використання якісного насіння, будівництва самого комплексу, первинної переробки і доведення продукції до товарного вигляду для кінцевої реалізації. Але такий ланцюг може існувати лише у промислових тепличних господарствах, які вкладаються в енергозберігаючі технології, в забезпечення якості продукції та необхідну сертифікацію», - зауважила Ольга Трофімцева.

За словами заступника Міністра, незважаючи на порівняно високі інвестиції, необхідні для започаткування тепличного бізнесу, та відносно невисоку рентабельність, спостерігаємо відкриття нових комплексів, у тому числі, за участі іноземних інвесторів. Також, наприкінці форуму, Ольга Трофімцева подякувала нідерландським колегам та особливо Посольству Королівства Нідерланди за технічну підтримку та спільні проекти, які сфокусовані якраз на секторах виробництва нішевих продуктів, таких як овочі та фрукти, ягоди та тепличне господарство.

Довідково:

В Україні на даний час нараховується до 48 потужних сільськогосподарських підприємств із загальною площею 470 га скляних теплиць. Більшість з них зосереджена у великих тепличних комбінатах і біля 4400 га плівкових теплиць фермерського і присадибного типу. Орієнтовна потреба овочів закритого ґрунту на рік складає 200,1 тис. тонн, в тому числі: томатів – 42,4 тис. тонн, огірків – 67,5 тис. тонн, цибулі зеленої – 18,9 тис. тонн, інших овочів – 72,2 тис. тонн. Виробництво українських овочів закритого ґрунту в 2016 році становило 547 тис. тонн.

 

Прес-служба Мінагрополітики