Рибалка має стати відповідальним користувачем водойми, - Ярема Ковалів

Опубліковано 03 вересня 2015 року, 12:08

Держрибагентство планує стимулювати створення саморегулівних організацій на водоймах. Вони мають об’єднати користувачів, які ведуть промисел на водоймі задля дбайливого користування нею. Це передбачає меліоративні роботи, зариблення, а також боротьбу з браконьєрством. Про це повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів під час круглого столу «Дерегуляція проти корупції» із реформування рибної галузі, що відбувся у Черкасах.

«Основна мета круглого столу – дати можливість представникам бізнесу висловити свої побажання щодо регулювання галузі державою, розповісти про те, що їм заважає, які процедури необхідно спростити, щоб бізнес міг спокійно розвиватися і  працювати», - заявив Голова ГО Agro.ReformsUA – один з організаторів Олег Проценко.  

Захід відбувся за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» та підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Під час круглого столу Ярема Ковалів повідомив учасників про відміну ліцензування та квот, впровадження дозволу на промисловий вилов риби на 5 років із закріпленою часткою від загального ліміту, спрощення системи видачі дозволів, впровадження системи електронного моніторингу суден та сертифікату походження риби.

Голова відомства закликав присутніх оперативно повідомляти органам рибоохорони про порушення правил рибальства на водоймі. «Тільки спільними зусиллями ми зможемо  відродити нашу рибну галузь. Рибалка має стати відповідальним користувачем водойми», - наголосив Ярема Ковалів.

Підприємці підтримали ідею створення саморегулівних організацій, підтвердили готовність проведення спільних рибоохоронних рейдів.

Обговоривши реформування галузі, рибалки-промисловики висловили занепокоєння імовірним мораторієм на промисловий вилов риби. Черкащани впевнені - це загубить їх бізнес, адже ухвалення законопроекту про мораторій спричинить зростання браконьєрства, корупцію, безробіття, зростання цін на продукцію. Учасники круглого столу зауважили, що науково-обгрунтовані програми із зариблення є набагато ефективнішими для відтворення рибних запасів, ніж мораторій.

Зі свого боку Ярема Ковалів повідомив, що агентство виступає за комплексне вирішення питання із використанням кращого європейського досвіду. «Йдеться про визначення чітких зон для промислового та любительського лову, підвищення відповідальності за порушення цих правил, запровадження сучасних систем моніторингу та звітності з вилову, сертифікату походження риби», - наголосив Голова відомства. 

Довідково:

Учасниками круглого стали керівники та власники найбільших підприємств регіону, що здійснюють промисловий лов та займаються аквакультурою, зокрема ДП «Черкасириба 2011», ТОВ «Еллада», ПП «Флагман-Фіш», ПП «РА-САН 2000», ПП «Інститут з питань іхтіології», ТОВ «Рибколгосп», ПрАТ «Боровицьке», фізичні особи-підприємці А. Осіпов, В. Надточій, О. Танана  а також представники профільних громадських об’єднань «Черкаська обласна асоціація працівників рибного господарства», «Перша рибна біржа», «Асоціація рибалок України» та Громадської ради при Черкаському територіальному управлінні рибоохорони.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux