Проведення досліджень сортовипробувань дає можливість формувати сортові ресурси для їх використання у виробництві, - Роман Лещенко

Опубліковано 08 жовтня 2021 року, 11:07

Міністр аграрної політики  та продовольства України Роман Лещенко відвідав Український інститут експертизи сортів рослин. Під час візиту Міністр ознайомився із матеріально технічною базою, роботою лабораторій та поспілкувався з його працівниками. 

«Проведення досліджень сортовипробувань Українським інститутом експертизи сортів рослин дає можливість міністерству як компетентному органу в сфері охорони прав на сорти рослин формувати сортові ресурси для їх використання у виробництві як фермерами, так і великими кампаніями в агросфері. Наявність конкурентоспроможних сортів в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, сприяє збільшенню валового виробництва сільськогосподарських культур, що підтверджує цьогорічний рекордний урожай. Високі врожаї – це продовольча безпека держави, збільшення її експертного потенціалу, наповнення бюджету» - зазначив Роман Лещенко

Український інститут експертизи сортів рослин є базовою науково-дослідною установою з проведення комплексу польових і лабораторних досліджень з державної  науково-технічної експертизи сортів рослин в Україні.

Директор Інституту Сергій Мельник наголосив на важливості розвитку та розширенні методів роботи.

 «Політика інституту має бути зрозумілою для тих хто користується його послугами в експертизі сортів рослин – експертиза має бути об’єктивна, достовірна і неупереджена. Для цього крім наявних методів дослідження працюємо над впровадженням нового обладнання та використовуємо уже існуючі в країнах Європи напрацювання в лабораторних дослідженнях та цифрових технологіях, що дає нам можливість бути лідерами в нашій сфері діяльності», - підкреслив Сергій Іванович.

За майже 20 років існування УІЕСР завдяки наполегливій і відданій праці  колективу як Інституту, так і його мережі досягнуто визнання України як гідного учасника Міжнародного союзу з охорони нових сортів.

Основні завдання УІЕСР:

  • проведення державної науково-технічної експертизи сортів рослин, як об’єктів інтелектуальної власності;
  • забезпечення здійснення державного випробування сортів рослин з метою визначення придатності до поширення їх в Україні.

Протягом 2017-2021 років  модернізовано матеріально-технічну базу, що  забезпечило можливість якісно та своєчасно здійснювати комплекс польових та лабораторних  досліджень, а також зберігати офіційний зразок посадкового матеріалу.

Сформована структура УІЕСР та його науковий потенціал, спроможний забезпечити виконання завдань визначених Статутом.

Важливе місце в інформаційному просторі займає журнал, який має англомовну версію і в ньому вже публікуються іноземні вчені.

Розроблено та впроваджено зовнішні сервіси, які містять: - електронний сервіс-офіс «Кабінет заявника»; - інформаційно-довідкову систему «Реєстр сортів»; - інформаційно-довідкову систему «Сорт».

Наразі розроблено заходи щодо подальшого розвитку УІЕСР як інноваційної установи з використанням в експертизі нових методів на основі цифровізації, ДНК досліджень, нового сучасного обладнання та росту фахового рівня працівників, побудова сучасних тепличних комплексів для проведення експертизи сортів рослин в умовах закритого ґрунту, системи зрошення в умовах Степу, крапельного зрошення тощо.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux