Прискорена приватизація аграрних держпідприємств – реальний шлях до подолання корупції, - радник Міністра

Опубліковано 09 жовтня 2015 року, 17:47

Ініціатива Міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка щодо негайної передачі всіх підвідомчих ДП на приватизацію  - найкоротший шлях до подолання корупції. Фонд держмайна як спеціальний орган управління державною власністю зі штатом у понад 3000 людей і мережею регіональних відділень впорається з цим завданням швидше й ефективніше. Про це заявив заступник керівника робочої групи з питань приватизації держпідприємств Мінагрополітики, радник Міністра Олексій Зубрицький під час веб-конференції у ІА «Agronews».

«Мінагрополітики приділяє особливу увагу приватизації, зокрема тому, що тут, напевно, найбільша кількість держпідприємств у підпорядкуванні. Саме тому команда Міністерства просунулася, ймовірно, далі інших відомств на цьому шляху і першою натрапила на жорстокий опір процесу приватизації. Передача всіх ДП на приватизацію – єдиний вихід подолання корупції у держпідприємствах», - наголосив Олексій Зубрицький.

Олексій Зубрицький навів приклад, що підприємство з великим земельним наділом укладає договір з комерційною структурою про спільну діяльність, про спільний обробіток землі тощо. Результати спільної діяльності вкрай неуспішні, держпідприємство виявляється боржником комерційної структури. В аграрному секторі це, як правило, неврожай, при цьому реально зібране зерно продається за готівку. Директор і кредитор повертають свої «інвестиції». Далі кредитор звертається до суду, який відписує майно боржника кредитору. Державі залишається оболонка підприємства без активів, часто з боргами по зарплаті, податках і т.і. . «По суті ми маємо справу з тіньовою приватизацією, безкоштовною для приватизатора, і безприбутковою для держави. Навпаки, у держави залишаються обтяжені боргами, пенями і штрафами юридичні оболонки, яких, зокрема, у Мінагрополітики понад 150. Процес йде вже з десяток років, і поки ми дискутуємо і обговорюємо необхідність приватизації, держпідприємства інтенсивно розкрадаються і їхнє майно приватизується тіньовим чином», - наголосив Зубрицький.

 Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux