Попри зусилля Мінагрополітики, існуюча законодавча процедура унеможливлює приватизацію як таку, — Георгій Вашадзе

Опубліковано 29 вересня 2015 року, 14:12

Міністерство аграрної політики та продовольства докладає всіх зусиль для прискорення приватизації, проте на кожному етапі стикається з законодавчими перешкодами. Про це заявив співзасновник Фонду інновацій та розвитку Грузії, член робочої групи з питань роздержавлення Георгій Вашадзе під час брифінгу в ІА «Інтерфакс-Україна».

«Ми декілька місяців співпрацюємо з міністерством, вдень і вночі аналізуємо кожне підприємство, але постійно з’являються якісь перешкоди. Існуюча процедура приватизації означає, що приватизація не відбудеться ніколи. А єдине, що відбудеться — «прихватизація». Коли через судову систему, різні процедури та «чорні діри» у законодавстві хтось безкоштовно отримає підприємство або інше майно», — заявив експерт.

Георгій Вашадзе закликав Уряд та Верховну Раду України проявити «політичну волю» та максимально спростити процедуру. Тільки в такому випадку державний сектор вийде з тіні, отримає ефективного власника, стане відповідальним роботодавцем та платником податків. В якості прикладу він навів Грузію, де приватизувати підприємство можна було протягом місяця, а колишні ДП стали основним стимулом стрімкого розвитку національної економіки. «Мінагрополітики публічно виступило проти «чорних схем», проти тіньових підприємств. Дайте можливість створити таку процедуру, яка допоможе аграрній галузі та економіці загалом розвиватися. Необхідне жорстке рішення та політична воля. Якщо ні, то тоді потрібно відкрито говорити, що приватизації не буде, Україна продовжить щороку втрачати сотні мільйонів гривень та накопичувати борги», — заявив Георгій Вашадзе.

Зі свого боку радник Міністра аграрної політики та продовольства, заступник голови робочої групи з питань роздержавлення Олексій Зубрицький додав, що на фоні обговорень та обрання оптимального механізму роздержавлення, повним ходом триває тіньова приватизація. Зокрема, з 3 тис. ДП в Україні не функціонують близько 1,2 тис. або 40%. Головна причина — розкрадання активів, нарощування штучної заборгованості та незаконна ліквідація. «Ми вже маємо справу з тіньовою приватизацією — безкоштовною для приватизатора та безприбуткової для держави. Україні залишаються обтяжені боргами, пенями і штрафами юридичні «оболонки», яких, наприклад, у Мінагрополітики близько 150», — наголосив Олексій Зубрицький.

Нагадаємо, постановою Уряду в цьому році передбачена приватизація 86 аграрних ДП, додатково в перелік було включено ще 15 компаній. Жодне з них не вдалося передати до сфери управління Фонду держмайна. Близько 50 компаній із загальної кількості з формальних причин досі очікують рішень Верховної Ради або КМУ. Наприклад, нині зруйновані підприємства шовківництва, які у радянські часи виготовляли шовк для військових потреб, до сьогодні вважаються «стратегічними».

У свою чергу Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко заявив, що відомство готове вже зараз передати ФДМ всі 460 підвідомчих ДП для приватизації разом із 15% штату міністерства та бюджетом на його утримання. «При цьому мова йде про два важливі аспекти. По-перше, ми готові передати абсолютно всі держпідприємства, такі гіганти як «Укрспирт», «ДПЗКУ» та «Артемсіль», так і малі збиткові підприємства, наприклад галузі шовківницва. Другий важливий аспект полягає в тому, що продаж цих підприємств має бути здійснений органом управління протягом 18 місяців. Вважаю, це буде професійно та, головне, ефективно», — заявив Міністр.

Прес-служба Мінагрополітики

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux