Політичних дискусій щодо земельних ресурсів багато, а фахових, на жаль, мало, - Ольга Трофімцева

Опубліковано 23 квітня 2019 року, 13:59

Політичних дискусій щодо земельних ресурсів багато, а фахових, на жаль, мало. Таку думку висловила в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час виступу на Міжнародній практичній конференції «Ефективне управління земельними ресурсами як передумова розвитку України», яка відбулася у Львові за організації Світового банку.

За словами в. о. Міністра, сьогодні обговорюються різні моделі запуску ринку землі.

«Урядова модель однозначно матиме запобіжники й обмеження, які б унеможливлювали спекуляції із землею. Крім того, для надання фінансових можливостей малим та середнім агровиробникам повноцінно брати участь у запуску ринку землі – створюється Державна фінансово-кредитна агенція, яка надасть доступ до банківського кредитування, забезпечивши механізм часткового гарантування кредитів», - відмітила Ольга Трофімцева та додала, що усі ці вимоги зазначені в законопроекті «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», який за для його результативного розгляду, скоріше за все буде внесено на розгляд вже нового складу Парламенту після проведення чергових виборів.

Також вона звернула увагу й на виклики в управлінні земельними ресурсами, які потребують системного підходу.

«В рамках однієї з найуспішніших реформ – децентралізації влади, Держгеокадастр передає в управління об’єднаним територіальним громадам державні землі сільськогосподарського призначення. У 2018 році у власність 648 ОТГ було передано майже 1,5 млн га земель. У 2019 році процес передачі земель продовжується для новостворених ОТГ», - повідомила в. о. Міністра.

Вона також звернула увагу, що Держгеокадастром розпочато практичну реалізацію пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів, зокрема, укладено договори про співпрацю з ДП «СЕТАМ» та ДП «Прозорро.Продажі» і вже здійснено продаж прав оренди на понад 850 земельних ділянок.

Окремо Ольга Трофімцева наголосила на вдосконаленні законодавчої регуляторної бази в сфері земельних відносин, наприклад, для забезпечення умов формування бази топографічних даних, а також для встановлення загальних правил створення та використання геопросторових даних, Мінагрополітики спільно з Держгеокадастром напрацьовано законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про географічні зазначення» та «Про національну інфраструктуру геопросторових даних».

«Це все потрібно для того, щоб земельні відносини в Україні ставали більш цивілізованими, щоб учасники ринку почувалися більш впевнено, і щоб все було прозоро, трансферабельно та зрозуміло», - резюмувала Ольга Трофімцева.

Прес-служба Мінагрополітики

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux