Подолати корупцію в ДП «Укрспирт» допоможе приватизація

Опубліковано 03 грудня 2015 року, 16:43

Корупція і злочинні схеми довели ДП "Укрспирт" до кризового стану. На даний момент підприємство вдалося стабілізувати, але саме приватизація монополіста дозволить подолати корупцію на «Укрспирті» і забезпечити його розвиток. Про це йшлося під час круглого столу «Приватизація ДП «Укрспирт» - проблеми та перспективи», який відбувся 3 грудня 2015 року.

Радник Міністра аграрної політики та продовольства, заступник голови робочої групи з питань роздержавлення Олексій Зубрицький повідомив, що з 1995 року по сьогодні виробництво продукції на ДП «Укрспирт» знизилося в 6 разів. Крім того, за останні 10 років падіння експортних показників сягнуло практично нуля. А це втратити робочих місць і валютних надходжень. На фоні цього спостерігається зростання імпорту.

За словами Олексія Зубрицького, зараз із 81 заводу працює лише 25, 34 заводи перебувають у стадії виробничого майданчика. «Приватизація насамперед потрібна для демонополізації. А демонополізація дасть нам конкуренцію, що сприятиме модернізації виробництва. Це у свою чергу знизить собівартість і підвищить якість продукції. Але разом з цим ми ще й отримаємо ріст експорту», - наголосив заступник голови робочої групи з питань роздержавлення.

При цьому він підкреслив, що запровадження на підприємстві електронної системи контролю обсягів виробництва та електронних акцизних марок дозволять знизити тіньовий ринок із нинішніх 50% до 10% упродовж 3-4 років: «За чотири роки економічний ефект від цих двох кроків становитиме 20 млрд грн. Бюджетні надходження від приватизації компанії оцінюються в розмірі 3-5 млрд грн», - підкреслив Олексій Зубрицький.

Мінагрополітики підготувало держпідприємство на приватизацію і готове його передати до Фонду держмайна України. «Існує ряд перешкод для проведення приватизації. Серед основних - законодавча заборона на приватизацію», - наголосив Зубрицький. Експерт запевнив, що прийняття відповідного законопроекту про приватизацію «Укрспирту» було би першим найбільш рішучим кроком для того, аби процес зрушив з місця.

У свою чергу народний депутат Леонід Козаченко висловив переконання, що такий законопроект парламент підтримає. «Ми дуже запізнилися із прийняттям такого рішення – це треба було робити ще років 10 тому. Тоді від приватизації майна «Укрспирту» можна було б отримати значно більше ніж зараз», - повідомив народний депутат.

Разом з цим, зазначив Леонід Козаченко, можливістю придбання ДП «Укрспирт» дуже зацікавлені як вітчизняні так і іноземні інвестори: «Тільки серед українських компаній близько 20-ти готові брати участь в приватизації. А є ще турецькі, румунські, болгарські, німецькі. Думаю, що буде конкуренція, і це дасть можливість продавати навіть не таке високоліквідне майно, яким воно було 10 років тому, можна отримати понад 5 млрд грн. Тому на цьому крапку потрібно поставити негайно і врятувати підприємство, яке стане не обтяжливим, а прибутковим», - зазначив він.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux