Підписаний Україною та Іраном Меморандум сприятиме залученню в країну іранських інвестицій, - Олексій Павленко

Опубліковано 10 березня 2016 року, 17:02

Підписаний Україною та Іраном Меморандум про взаєморозуміння П’ятого засідання Міжурядової українсько-іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва, зокрема визначає і співпрацю в аграрній галузі. Про це наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, коментуючи підписання у березні 2016-го року цього міжурядового документу.

За його словами, Україна зацікавлена у збільшенні та нарощенні аграрного  товарообігу до Республіки Іран. «Пропонуємо розширити номенклатуру української сільськогосподарської продукції для поставок до цієї країни.  Зокрема тваринницької продукції, цукру та кондитерських виробів, фруктової та овочевої груп товарів», - наголосив Міністр.

Сторони висловили готовність щодо співробітництва у сфері карантину та фітосанітарної безпеки. Після підготовки відповідного проекту угоди та узгодження його сторонами, документ буде підписано.

«Пропонується іранській стороні вивчити питання щодо залучення інвестицій в лісову галузь та у галузь рибного господарства. Зокрема, стосовно обміну досвідом із штучного відтворення осетрових риб природних популяцій та створення спільних підприємств. Важливим доповненням є взаємна участь в аграрних виставково-ярмаркових заходах обох країн», - повідомив Міністр.    

Іранська сторона заявила про готовність до створення спільних підприємств та залучення в Україну іранських інвестицій.

Міністр додав, що в контексті розвитку агропромислового комплексу України одним із пріоритетів є розвиток логістики і інфраструктури зернового ринку. «Це має збільшити експорт українських зернових на світовий ринок. Такий досвід співпраці варто доповнити спільними українсько-іранськими інвестиційними та виробничими проектами в аграрній галузі», - наголосив Олексій Павленко.

У складі урядової делегації в Ісламській Республіці Іран перебував Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.

Довідково:

За останні роки постачання сільськогосподарської та товарної продукції до Ірану формує більшу частину українського експорту. Так, частка продукції агропромислового комплексу від всього українського експорту до Ірану у 2013 році склала 66%, у 2014-84%, а в 2015 році – понад 85%.

За 2015 рік товарообіг сільськогосподарською продукцією склав 455,5 млн. дол. США. З них експорт – 441 млн. дол. США. В основному експортувалися насіння олійних культур – 157,7 млн дол. США, олія – 150,6 млн дол. США, зернові – 110,2 млн дол. США.

Імпорт – 14,2 млн дол. США, що менше на 50% ніж за 2014 рік. В основному імпортувалися плоди, горіхи та цедра – 13,1 млн дол. США.

 Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux