Павленко: Мінагрополітики сприяє залученню інвестицій у відновлення іригаційних систем

Опубліковано 05 січня 2016 року, 16:35

«Відновлення систем зрошування на півдні України дозволить стабільно отримувати високі урожаї сільськогосподарських культур, фруктів та овочів високої вартості у безпосередній близькості до експортних портів», - зазначив Міністр аграрної політики та промисловості України Олексій Павленко у своїй публікації в інтернет-виданні  «Лівий берег».

За його словами, Мінагрополітики готове виступити надійним гарантом об’єднання іригаційних систем, які належать державі, встановити прозорі і зрозумілі тарифи та залучати фінансування під їх реконструкцію і оновлення.

Також Олексій Павленко переконаний, що зрошувальним землям на законодавчому рівні необхідно надати особливий статус та врахувати особисту відповідальність власників і орендарів зрошувальних земель за їх використання не за цільовим призначення – не тільки як земель сільськогосподарського призначення, а саме, як зрошуваних. Це дасть змогу потужним землекористувачам консолідувати зрошувані землі до технологічних масивів на умовах оренди.

Крім того, враховуючи тривалі терміни окупності коштів, вкладених у відновлення зрошувальних мереж та придбання дощувальної техніки, термін оренди таких земель має становити не менше 10-15 років.

Не менш важливим, на думку Міністра, є відокремлення магістральних та розподільчих каналів, відхід від територіального принципу управління розподільчими каналами та зміна взаємодію водокористувачів з водогосподарськими організаціями. Обов’язково повинні впроваджуватися виключно договірні відносини.

Такі зміни допоможуть залучити інвесторів та відновити систему зрошення на півдні України. Вже у 2016 році очікується отримати до 1 млрд доларів інвестицій у цю сферу. Передбачуваний ефект від реалізації проекту - зрошення майже 400 тис. га сільського господарських угідь у п’яти південних областях України, а звідси - збільшення урожайності в три рази та підвищення доходів сільгоспвиробників виробників.

«Ми повинні перетворити нашу інфраструктуру в систему, яка буде відповідати інтересам України на найближчі чверть століття. Ми очікуємо, що інвестори, залучені до цієї величної справи, отримають віддачу зі свого капіталу», - наголосив Міністр Олексій Павленко.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux