Павленко: агросектор зацікавлений у відкритті зони вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем

Опубліковано 23 грудня 2015 року, 11:32

«Я вважаю, що цей рік видався успішним для втілення нашого експортного потенціалу. Ми активізували зовнішньоекономічні відносини з багатьма країнами близького та далекого зарубіжжя, серед яких Ізраїль посідає одне з важливих місць. Економічна специфіка наших країн дозволяє стверджувати, що Ізраїль є одним із основних торгових партнерів України на Близькому та Середньому Сході, а агросектор виступає сполучною ланкою для поглиблення двосторонньої співпраці», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своїй публікації на порталі аграрного інформаційного агентства «Agravery».

Міністр повідомив, що аграрний товарообіг між країнами за 10 місяців 2015 року склав 318 млн дол. США. Це на 1,6% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року. Частка експорту складає 312 млн дол. США, імпорту – 6 млн дол. США. Основні експортні категорії товарів – це зернові злаки (217 млн дол. США), залишки та відходи харчової промисловості (49 млн дол. США) і насіння олійних культур (21 млн дол. США). Імпортуємо з Ізраїлю переважно плоди, горіхи та цедру  (1,5 млн дол. США), овочі, рослини та коренеплоди (1,3 млн дол. США) та  соки (0,9 млн дол. США).  

Серед значимих цьогорічних досягнень українського АПК, на думку Олексія Павленка, є відкриття ізраїльського ринку для вітчизняних виробників столових яєць. Після проходження відповідного аудиту підприємства груп «Овостар» та «Авангард» на рівних з іншими представляють свою продукцію на ринку Ізраїлю.

«Як відомо, ізраїльська держави вимоглива до якості продукції, яка потрапляє на полиці її супермаркетів. Те, що нам вдалося збільшити експорт сільськогосподарських товарів і, зокрема, отримати право поставляти столові яйця, свідчить про одне – якість нашої продукції відповідає міжнародним нормам і стандартам. Тому зараз ми можемо сміливо говорити про можливість збільшення експорту до Ізраїлю за рахунок поставок якісної та конкурентної агропродукції вітчизняного виробництва»,- зазначив Міністр.

За його словами, вітчизняні виробники зацікавлені у нарощуванні експорту своєї продукції до Ізраїлю та відкритті зони вільної торгівлі між нашими країнами. Переговори з приводу ЗВТ наразі перебувають в активній стадії та очікується, що підписання угоди відбудеться вже наступного року.

«Лібералізація торгівельного режиму між нашими країнами може стати черговою перемогою у процесі диверсифікації експорту та отримання світового визнання як надійного і безпечного торгівельного партнера. Крім того, укладення Угоди про про зону вільної торгівлі між Україною та Державою Ізраїль сприятиме істотному збільшенню товарообігу та потоку ізраїльських інвестицій в українські проекти», - наголосив Олексій Павленко.                                                                                                                    

  Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux