Олена Ковальова: Загальна сума підтримки фермерських господарств та кооперації у 2018 році складе 1 млрд грн

Опубліковано 08 серпня 2017 року, 12:43

Уряд взяв курс на підтримку фермерства. Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що завершується розробка програми підтримки українського фермерства і наступного року бюджетна підтримка на ці цілі становитиме не менше 1 млрд грн. Міністерство аграрної політики та продовольства вже оприлюднило проект цієї програми і пішов відлік публічного її обговорення. Як влада пропонує підтримувати фермерів?

Уряд взяв курс на підтримку фермерства. Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що завершується розробка програми підтримки українського фермерства і наступного року бюджетна підтримка на ці цілі становитиме не менше 1 млрд грн. Міністерство аграрної політики та продовольства вже оприлюднило проект цієї програми і пішов відлік публічного її обговорення. Як влада пропонує підтримувати фермерів? І що таке взагалі сьогодні українське фермерство (скільки господарств зареєстровано, що вони виробляють, яку частку земельного фонду обробляють тощо)? Про це та інше в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова:

AgroPolit.com: 31 липня Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило на сайті концепцію підтримки фермерських господарств і кооперацій. У чому її суть?

Олена Ковальова: Концепція окреслює основні напрямки державної підтримки, на які зосередить увагу уряд протягом наступних трьох років. Основні акценти – на розвитку тваринництва та переробці продукції у невеликих обсягах, зокрема, на кооперативних засадах. Ми вирішили профінансувати саме цей напрямок, бо його потенціал розкритий частково: 90% фермерських господарств зорієнтовані на рослинництво і лише 1,8% – на тваринництво.

З огляду на це, ми плануємо профінансувати тваринництво у декілька етапів. По-перше, частина коштів піде на підтримку зростання поголів’я худоби, закупівлю молодняку великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби. По-друге, інвестуємо кошти в будівництво тваринницьких ферм. Декілька років тому існували подібні програми, вони були досить ефективними. Певна заборгованість у фермерів була, але лише через відсутність інвестиційного капіталу. По-третє, вперше значна частина коштів піде на придбання переробного обладнання – часткову компенсацію його вартості. Передбачаємо, що для фермерських господарств відсоток компенсації може становити близько 30%.

У пріоритеті держпідтримки на 2018 рік буде садівництво

AgroPolit.com: Кого ще плануєте підтримати, окрім тваринників?

Олена Ковальова: У пріоритеті держпідтримки на 2018 рік буде садівництво. Хочемо виділити кошти на холодильне обладнання та профінансувати нові галузеві проекти. Також – посприяти розвитку зернової та круп’яної галузей. Є вітчизняні й закордонні лінії виробництва, які забезпечать внутрішній ринок якісною і недорогою продукцією.

Окремо зараз розмірковуємо над створенням програми підтримки для нових фермерських господарств.

Хочемо надати сільськогосподарським кооперативам та господарствам пріоритетне право в отриманні підтримки відсоткової ставки за кредитами

AgroPolit.com: Як плануєте розвивати кооперативи? 

Олена Ковальова: Так, кооперація – один із напрямків. Окрім виділення коштів для їхнього розвитку, фінансуватимемо навчальні програми. За кордоном існують спеціальні агенції, де люди протягом певного періоду (рік-півтора) навчаються правильно вести господарство і сприймати його не лише як важку щоденну працю, а й як прибутковий бізнес.

Також хочемо надати сільськогосподарським кооперативам та господарствам пріоритетне право в отриманні підтримки відсоткової ставки за кредитами. Цього року на це ми виділили300 млн грн.

AgroPolit.com: Як зараз працює Український державний фонд підтримки фермерських господарств?

Олена Ковальова: Робота злагоджена під керівництвом Покришки Олександра Васильовича. Наразі у фонді триває прийом фермерських проектів, які фінансуватимуться коштом цієї бюджетної установи. 14 вересня прийом заявок завершиться. Тому фермери можуть спробувати свої сили ще й тут. На ці потреби у фонду є 65 млн грн.

AgroPolit.com: Які ще позитивні зміни чекають галузь, виходячи із концепції?

Олена Ковальова: Наступного року ми б хотіли виділити кошти для страхування посівів. Адже цьогорічна весна показала – багато що залежить від погоди. А обігові кошти фермери мають звідкись брати.

AgroPolit.com: Яку суму плануєте виділити на всі програми підтримки?

Олена Ковальова: Загальна сума підтримки фермерських господарств та кооперації складе 1 млрд грн.

AgroPolit.com: Звідки візьмете кошти для фінансування та коли розпочнете впроваджувати концепцію у життя?

Олена Ковальова: Концепція розпочне діяти із 1 січня 2018 року після затвердження урядом. Кошти на підтримку ми візьмемо із 1% ВВП, тобто із 6,3 млрд грн державної підтримки.

AgroPolit.com: Хто ініціатор концепції?

Олена Ковальова: Це було спільне рішення. Воно з’явилося у ході спілкування та співпраці з фермерами, асоціаціями, громадськими організаціями. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив створити цю концепцію після «Агро-2017», а ми підтримали.

AgroPolit.com: Зараз тривають розмови про те, щоб із нового сесійного сезону Верховної Ради підняти питання про повернення спецрежиму та збільшення відсотку фінансування АПК, який сьогодні складає 1% від ВВП. Що можете сказати з цього приводу?

Олена Ковальова: Якщо підтримка буде більшою, то це, безумовно, позитивно вплине на роботу наших товаровиробників. Адже якщо порівнювати обсяги підтримки в інших країнах світу, то нам є куди рости. Але в нашому випадку потрібно зважати на можливості бюджету.

В Україні працює 47 697 сільськогосподарських підприємств. Фермерства складають 70,6%

AgroPolit.com: Скільки сільськогосподарських підприємств є в Україні? Яку частку з них складають фермерства?

Олена Ковальова: За останніми даними, сьогодні в Україні працює 47 697 сільськогосподарських підприємств. Фермерства складають 70,6%. Сьогодні це найбільш переважаюча організаційно-правова форма господарювання на селі.

AgroPolit.com: А яка кількість фермерів налічується в Україні?

Олена Ковальова: За даними Держстату (від 1 листопада 2016 року), кількість діючих фермерських господарств становить 33682 одиниць. Вони обробляють 4, 439 млн га землі. Тобто, на одне господарство припадає в середньому близько 131,7 га сільськогосподарських угідь. Найбільша кількість фермерських господарств налічується у Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській, Кіровоградській областях. А найменша – у Рівненській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Близько 80% фермерств обробляють земельні ділянки площею до 500 гектарів.

AgroPolit.com: Яку кількість землі обробляє одне фермерське господарство?

Олена Ковальова: Це переважно невеликі площі землі. Близько 80% фермерств обробляють земельні ділянки площею до 500 гектарів.

AgroPolit.com: У фермерських господарствах працюють наймані працівники чи постійні члени господарств?

Олена Ковальова: Якщо опиратися на статистичні дані, то кількість найманих працівників більша. У відсотковому співвідношенні це виглядає так: члени фермерських господарств складають 34,5 тис. осіб (36,8 %), наймані працівники – 59,2 тис. осіб (63,2 %).

AgroPolit.com: Від чого це залежить?

Олена Ковальова: Це залежить від кількості площ, які обробляє кожне окремо взяте фермерство, якості ґрунтів тощо.

AgroPolit.com: Скільки складає частка ВВП фермерських господарств у загальній структурі виробництва?

Олена Ковальова: Нині це не надто високі показники – близько 7–8% щороку. При цьому найбільша кількість сільськогосподарської продукції генерується галузі рослинництва – понад 90%.

AgroPolit.com: Які культури займають найбільшу частку в рослинництві?

Олена Ковальова: Ті, які користуються найбільшим попитом, – зернові, зернобобові культури, соняшник та олійні рослини. 

AgroPolit.com: Із рослинництвом зрозуміло, а з тваринництвом у таких господарствах як?

Олена Ковальова: У 2016 році виробництво фермерськими господарствами м’яса склало 56,3 тис. т (2,4% у структурі виробництва м’яса), молока – 183,6 тис. т (1,8%), яєць – 95,3млн штук (0,6%), вовни – 55 т (2,6%), меду – 124 т (0,2%). Загалом це непогані показники.

AgroPolit.com: Розкажіть про фермерства, які займаються вирощуванням великої рогатої худоби. Скільки це у цифрах?

Олена Ковальова: За нашими підрахунками, на початку 2017 року у фермерських господарствах налічувалося: великої рогатої худоби – 105,7 тис. голів (2,9% від загальної чисельності стада), корів – 39,9 тис. голів (1,9%), свиней – 273 тис. голів (4,1%), овець та кіз – 40,1 тис. голів (3,4%), коней – 1,5 тис. голів (0,5%), птиці – 2,1 млн голів (1,0%), бджолосімей – 5,3тис. (0,2%).

В Україні поруч із фермерськими господарствами працює 4,1 млн особистих селянських господарств

AgroPolit.com: Поряд із фермерськими господарствами співіснують особисті селянські господарства (ОСГ). Скільки їх?

Олена Ковальова: Сьогодні в Україні поруч із фермерськими господарствами працює 4,1 млн особистих селянських господарств, 20% із яких виробляють товарну продукцію та є потенційними фермерськими господарствами.

AgroPolit.com: У яких галузях задіяні ОСГ і наскільки ефективно вони працюють?

Олена Ковальова: ОСГ зайняті у виробництві більш трудомістких та менш рентабельних галузей і забезпечують значну частку у виробництві окремих видів продукції. Це майже 97%– картоплі, 89% – овочів відкритого ґрунту, 63% – овочів закритого ґрунту, 90% – продовольчих баштанних культур, 84% – плодово-ягідних культур, 80% – молока, 75% – м’яса ВРХ, 59% – м’яса свиней, 94% – м’яса овець, 83% – вовни.

Загалом вони працюють дуже ефективно, ця категорія господарств є селоутворюючою та поєднує власні економічні інтереси із соціальною відповідальністю перед громадою.

Наталія Білоусова, головний редактор

 

AgroPolit.com

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux