Олексій Павленко: Налагодження діяльності ДПЗКУ стратегічно важливе для галузі

Опубліковано 21 березня 2016 року, 10:40

«ДПЗКУ є ключовим суб’єктом державного сектору економіки на зерновому ринку України. В своїй діяльності забезпечує інтереси держави в системі закупівлі зерна, здійснює його експорт за міжурядовими зерновим проектом з Китайською Народною Республікою. Однак внаслідок діяльності колишніх керівників корпорацією ПАТ «ДПЗКУ» протягом 2013-2014 років було втрачено біля 310 млн дол. США, з яких біля 130 млн дол. США неповернутої валютної виручки», - заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко на своїй сторінці у Фейсбук.

Він наголосив, що проблеми у роботі ДПЗКУ дійсно існують. І їх вирішення є стратегічно важливим для всієї галузі. Водночас, за його словами, Міністерство не має права втручатися в господарську діяльність підприємства.

«Для повернення простроченої дебіторської заборгованості у  2015 та з початку 2016 року ПАТ «ДПЗКУ» були вжиті заходи, передбачені українським та міжнародним правом. За інформацією ПАТ «ДПЗКУ», на сьогодні заборгованість погашено на суму 82 млн гривень», - повідомив Олексій Павленко.

В минулому році чистий дохід ПАТ ДПЗКУ становив 12,4 млрд гривень, що в 1,7 рази більше у порівнянні з 2014 роком. Валовий прибуток, за даними корпорації, зріс на 92% та склав 2,1 млрд гривен.  При цьому, компанія все одно залишається збитковою. Чистий фінансовий результат – збиток у 3 029 млн гривень. Основною причиною таких показників є курсові збитки від девальвації гривні у 2015 році.

«Сьогодні головним для діяльності ПАТ «ДПЗКУ» є поглиблення взаємовідносин з китайськими партнерами. На даний момент підприємством  налагоджено переговорний процес з китайською стороною щодо подальшого взаємовигідного співробітництва», - зазначив Міністр.

Зокрема, сторони домовились щодо:

- визначення механізму формування ціни. Вона має формуватися шляхом переговорів, виходячи з конкретної ситуації, що склалася на ринку на момент надання пропозиції;

- та узгодження планів і графіків поставок зернових.

«Наразі обговорюються питання доцільності переведення преференційної маржі з абсолютного показника у 5 дол. США за тонну у процентне відношення. Так,  «ДПЗКУ» запропонувало зафіксувати преференційну маржу у розмірі 1,25% від вартості кожної тонни зернових, поставлених до ССЕС. Проте, сторони поки не дійшли згоди щодо остаточної величини преференційної маржі», - проінформував голова відомства і додав, що на сьогодні Корпорація знаходиться на фінальному етапі підготовки до початку реалізації форвардної програми 2016 року*.

*За інформацією ПАТ «ДПЗКУ»

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux