Олексій Павленко: Міністерство розширює двостороннє співробітництво України в аграрній сфері

Опубліковано 30 жовтня 2015 року, 17:54

Міністерство аграрної політики та продовольства проводить активну діяльність із розширення двостороннього співробітництва в аграрному секторі. Протягом останнього часу були укладені низка домовленостей з Німеччиною, США, Латвією, Туркменістаном та Італією. Про це заявив Міністр Олексій Павленко на прес-конференції в агентстві «Укрінформ» 30 жовтня.

«Закриття російського ринку не стало катастрофою для вітчизняного АПК, а навпаки - стимулювало до пошуку нових можливостей для міжнародної співпраці», - заявив він.

За його словами, нещодавно 23 жовтня у Берліні відбувся Перший Українсько-Німецький економічний форум. У його рамках відбулася дискусійна панель "Сільське господарство і харчова промисловість».

Окрім того, Міністр Олексій Павленко зустрівся з Державним секретарем Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини Петером Блезером, у рамках якої вони обговорили співпрацю та реалізацію двосторонніх проектів в агропромисловому комплексі. Зокрема, компанія Hermes зазначила про готовність щодо розблокування фінансової допомоги на кредитування українських фермерів у розмірі 40 млн євро та компанія KWS - щодо виробництва насіння в Україні.

Також 26 жовтня Міністр взяв участь у зустрічі Кабінету Міністрів України із Міністром сільського господарства США Пенні Прітцкер та представниками низки американських компаній.

«Пенні Прітцкер наголосила, що прогрес у реформуванні аграрного сектору України є помітним для Уряду та бізнесу Сполучених Штатів», - зазначив Міністр щодо результатів зустрічі. Він нагадав, що програма USAID виділила 3,2 млн доларів США на підтримку малого та середнього агробізнесу в Україні та подякував громадським організаціям Сполучених Штатів та Уряду за підтримку вітчизняного агросектору.

Окрім того, було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво України та Латвії. Документом визначаються напрями співробітництва між двома державами в аграрній сфері, зокрема щодо торгівлі сільськогосподарськими та продовольчими товарами, а також сприяння взаємному залученню інвестицій в аграрній сфері. Згідно з Меморандумом, передбачається обмін досвідом діяльності на етапі асоційованого членства України в Європейському Союзі у сферах харчової промисловості, рослинництва, ветеринарного та фітосанітарного контролю та інших.

Також Міністерство аграрної політики та продовольства України уклало Меморандум про співробітництво в галузі сільського господарства з Міністерством з питань політики у сферах сільського господарства, продовольства та лісового господарства Італійської Республіки. Згідно з положеннями документу, сторони домовилися розвивати співробітництво за низкою напрямків шляхом обміну зразками продукції, обміну стажистами і делегацій фахівців, спільних програм сільськогосподарських досліджень, а також спільної підготовки планів щодо профільних заходів.

Міністр наголосив, що Італія є важливим партнером України в агропромисловому комплексі. «З огляду на потужність українського агросектору та структуру аграрної торгівлі можна стверджувати, що потенціал співробітництва між Україною та Італією у АПК не є реалізованим на повну та має хороші перспективи розвитку», - зазначив він.

Окрім того, Україна планує розвивати співробітництво в галузі сільського господарства з Туркменістаном. Країни будуть сприяти та підтримувати співробітництво в галузі сільського господарства між підприємствами, науково-дослідними інститутами та іншими пов’язаними організаціями двох держав. Зокрема, країни будуть розвивати співробітництво у напрямах вирощування сільськогосподарських культур, наукових інновацій і запровадження передових технологій, переробки сільськогосподарської продукції, підготовки та обміну спеціалістами та інших напрямах.

"Міжнародна спільнота демонструє стійкий інтерес у розвитку двосторонньої співпраці з Україною та засвідчує, що реформи в аграрній сфері ведуться у правильному напрямі", - відмітив Міністр.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux