Олексій Павленко: Міністерство працює над покращенням умов для розвитку фермерства

Опубліковано 25 лютого 2016 року, 17:29

Міністр повідомив, що відомство працює над покращенням умов для фермерів, у тому числі у галузі тваринництва. «Ми відкрили по молоку китайський і європейський ринки, казахський ринок, який раніше був заблокований.

Сьогодні Міністерство фокусується на розвитку малого і середнього бізнесу. У нас є програма на 300 млн грн компенсації відсотків по кредитах для малих і середніх виробників. Водночас і для великого бізнесу зроблено немало: відкрита величезна кількість країн для збуту, проведена дерегуляція. Наразі ми працюємо зі всіма асоціаціями та донорами. Про це зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своєму інтерв’ю інформаційному агентству «УНІАН».

Міністр повідомив, що відомство працює над покращенням умов для фермерів, у тому числі у галузі тваринництва. «Ми відкрили по молоку китайський і європейський ринки, казахський ринок, який раніше був заблокований. Коли наші підприємства отримують живу валютну виручку за продаж сухого молока чи за сири, це дає потім поштовх для розвитку переробної галузі, збільшуються закупівлі молока, в тому числі у населення», - зауважив Олексій Павленко.

«Зараз ми концентруємося на відкритті доступу до кредитування. На рівні уряду ми підписали меморандум з Європейським інвестиційним банком на 400 млн євро – це майже 10 млрд грн дешевих, довгих грошей для наших аграріїв. Ці кошти будуть іти через банки і відсоток буде максимально наближений до європейського. Після ратифікації цієї угоди Верховною Радою спільно з ЄІБ, Європейським банком реконструкції і розвитку й іншими донорами буде розроблена прозора система розподілу коштів по кредитних заявках», - додав очільник відомства.

Крім того, Олексій Павленко повідомив, що фермери зможуть залучити 8 млрд грн кредитів за програмою компенсації відсотків, на що в бюджеті виділено 300 млн грн. Програма компенсації відсотків по кредитах спрощує доступ малого і середнього бізнесу до кредитування в банках. Це дозволяє фермеру напряму залучати фінанси, а держава, в свою чергу, компенсує йому частину відсотків.

Також в цьому році продовжиться співробітництво з USAID, великими фондами, канадським, ізраїльським урядами по малому і середньому бізнесу, плодоовочівництву.

«Коли ж ми говоримо про донорські програми, то це взагалі не кредити, а фінансова допомога. Наприклад, програма Уряду Канади. Новоствореним молочним кооперативам безкоштовно надається обладнання по збору молока, доїльне обладнання, холодильник. Аналогічні проекти є по плодоовочівництву з ізраїльським урядом, який фінансує навчання аграріїв й обладнання для зрошення в п’яти регіонах півдня України», - зазначив Міністр Олексій Павленко. 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux