Олексій Павленко: Ми розпочинаємо безпрецедентний за своїми масштабами та економічним ефектом проект на півдні України

Опубліковано 11 лютого 2016 року, 13:21

Кабінет Міністрів України прийняв постанову про створення Координаційної ради з питань відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем.  Очолив Координаційну раду Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

«Координаційна рада - це тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, утворений з метою вивчення проблемних питань щодо відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем, а також розроблення проекту Стратегії відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем на півдні України. При цьому наявність затвердженої Стратегії стане основою підготовки угоди зі Світовим банком щодо його участі у фінансуванні відповідних робіт», – зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України, коментуючи прийняття постанови.

Основними завданнями координаційної Ради буде забезпечення координації центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань агропромислового комплексу з питань підготовки пропозицій щодо відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем із залученням представників Світового банку та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Розвиток зрошувальних систем є пріоритетним для аграрної галузі. Адже на сьогодні потенціал зрошення, зокрема у південних регіонах, використовується лише на третину. Україні конче потрібно модернізувати систему зрошення», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

«Відновлення поливу на площі понад півмільйона гектар дозволить підвищити врожайність майже в три рази. Це,  в свою чергу, призведе до потужного соціально-економічного розвитку не тільки регіону, а  й всієї країни. Окрема, мова йде про створення нових робочих місць (до 100 тис), збільшення виробництва сільгосппродукції на 8-10 млн. тонн щороку,  збільшення надходжень до місцевих та державних бюджетів, розвиток інфраструктури та логістики (нові дороги, елеватори, виробничі потужності), а також залучення інвестицій», - додав Олексій Павленко.

Міністерство розраховує, що фінансування і відновлення зрошення розпочнеться у 2016-2017 році, а до 2020 року вдасться відновити поливи на площі 500-550 тис га. Це дозволить довести загальні площі зрошення (без Криму) до 1 млн г. Загалом планується залучити на цей проект 1,5-2 млрд доларів США інвестицій. Проект відновлення системи зрошення на Півдні охоплює 5 областей: Одеську, Миколаївську, Херсонську, Запорізьку та Дніпропетровську.

До складу Координаційної Ради увійшли представники Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства регіонального розвитку, Міністерства будівництва та житлово-комунального господарства, а також голова Державного агентства водних ресурсів, голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, голова Фонду державного майна тощо.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux