Олексій Павленко: Лісове господарство працює виключно в рамках законодавчого поля

Опубліковано 04 листопада 2015 року, 18:10

«Суворе дотримання чинного законодавства, максимальна відкритість та прозорість – ось принципи на яких базується діяльність Міністерства аграрної політики та продовольства України та його структурних підрозділів. Державне агентство лісових ресурсів України не є виключенням», - зазначив Олексій Павленко під час брифінгу в урядовому прес-центрі, роз’яснюючи журналістам норми законодавства, які регламентують видачу сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

«Законом України від 9 квітня 2015 року №325-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді», внесено зміни до статті 3 зазначеного Закону. Ними встановлено, що реалізація за межі митної території України в митному режимі експорту суб’єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, допускається за наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів» - наголосив Міністр.

            Державною фіскальною службою України  з 10.10.2015 одноосібно зупинено митне оформлення лісо- та пиломатеріалів у режимі експорту на підставі сертифікатів, виданих відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 № 1260. Це і викликало хвилю обурення серед експортерів лісо- та  пиломатеріалів.

            Роз’яснюючи ситуацію, Олексій Павленко зазначив, що за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 826 «Деякі питання видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів», якою  встановлено, що сертифікати, видані відповідно до Тимчасового порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, є дійсними до прийняття нового Порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, передбаченого статтею 3 Закону.

«Окремо наголошую, що прийняття вказаного порядку жодним чином не вплинуло на реалізацію положень Закону щодо заборони експорту лісоматеріалів . З 1 листопада 2015 року експорт лісоматеріалів всіх порід дерева, крім сосни, заборонено. Прийнятий порядок не ліквідував заборону на експорт, а врегулював процедурні питання здійснення такого експорту до 1 листопада 2015 року. А з 1 листопада дав можливість експортувати передбачену цим Законом продукцію», - додав Міністр.

Так, відповідно до абзацу першого статті 3 Закону реалізація пиломатеріалів на експорт допускається лише при наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. У Законі передбачається, що сертифікат на пиломатеріали повинен видаватися підприємствами – постійними лісокористувачами разом з товарно-транспортною накладною під час реалізації лісоматеріалів. Оскільки споживач необробленої деревини не завжди знає, яку саме продукцію він буде виробляти та скільки сировини буде використано на її випуск, виконати зазначену норму Закону технічно неможливо.

Значна кількість лісопродукції постійними лісокористувачами реалізується залізничним транспортом, де товаросупровідним документом є залізнична, а не товарно-транспортна накладна. Таким чином, відповідно до Закону, якщо споживач придбав деревину на умовах поставки залізничним транспортом, він не має можливості отримати сертифікат та експортувати виготовлену з неї продукцію.

Відповідно до статті 3 Закону право на експорт певної партії лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, має суб’єкт підприємницької діяльності, що отримав сертифікат про походження на відповідну партію лісо- або пиломатеріалів.

             Слід зазначити, що Мінагрополітики України неодноразово висловлювало зауваження до відповідного Закону, мотивуючи це тим, що вищезазначена норма Закону обмежує права суб’єктів господарювання здійснювати операції купівлі-продажу лісоматеріалів на внутрішньому ринку  та унеможливлює подальшу реалізацію на експорт виготовленої  продукції з деревини, яка була придбана на внутрішньому ринку не у постійного лісокористувача. Крім того, Урядом доручено у місячний строк розробити та подати в установленому порядку проект акта щодо затвердження порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. Наразі 26.10.2015 Урядом схвалено відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів", який наразі доопрацьовується Мінагрополітики України спільно із Секретаріатом Кабінету Міністрів України.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux