Місцеву гастрономію можна розглядати як ресурс для відкриття нових напрямків туристичної дестинації, - Віктор Шеремета

Опубліковано 26 червня 2019 року, 17:00

Мінагрополітики приділяє значну увагу розвитку сільських територій, важливою складовою якого є гастрономічний туризм. Місцеві виробники і фермери вже розвивають цей напрям, об’єднуючись у агрокластери, і популяризуючи, в тому числі, і місцеву «кухню». За останніми даними, окрім м. Києва, лідируюче місце за доходами від туризму займає Львівська область.

Про це зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час дискусії «Локальні виробники і гастротуризм як драйвер розвитку територій», яка пройшла в рамках ІV Форуму місцевого розвитку 25 червня. Крім того, захід відбувся в рамках проекту «Світ Карпатських Розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат» та Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 рр. Участь у зустрічі взяли представники Львівської Обласної Ради, міжнародні експерти, виробники харчової продукції.

«Через їжу ми пізнаємо місцеву культуру і спосіб життя на нових для себе територіях. Тому місцеву гастрономію можна розглядати, як ресурс сільських територій для відкриття нових напрямків туристичної дестинації. Регіональні ініціативи з надання послуг зеленого та гастрономічного туризму сприятимуть збільшенню попиту на товари національного виробництва, наповненню місцевих бюджетів, створенню нових робочих місць та розвитку сільських територій», - відмітив Віктор Шеремета.

За словами заступника Міністра, прикладом успішної регіональної ініціативи з надання туристичних послуг є створений за сприяння Мінагрополітики агрорекреаційний кластер «ГорбоГори», до участі у якому долучились фермерські господарства. Крім того, цього року Мінагрополітики спільно з проектом ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» розпочато імплементацію в Одеській області, яка визначена пілотною, системи винних та гастрономічних маршрутів, як форми розвитку сільського туризму та диверсифікації економічної діяльності на сільських територіях. Також згідно європейських регламентних норм будується перша в Україні Дорога вина та смаку Придунайської Бессарабії.

«Розвиток подібних проектів має низку плюсів для різних сфер. Для соціальної сфери – створення нових робочих місць, збереження та відновлення історико-культурної спадщини. Для економічної – розвиток малого і середнього підприємництва, залучення туристичного потоку, додатковий дохід від обслуговування туристів, зростання бюджетних надходжень», - підкреслив заступник Міністра.

Він додав, що Уряд продовжує фокусуватися на підтримці фермерського руху в Україні. У 2019 році передбачена державна підтримка розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації.

Зокрема, передбачено здешевлення кредитів: фермерському господарству та сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу передбачено компенсацію за нараховані і сплачені у поточному році відсотки за користування кредитами, залученими у національній валюті у розмірі 1,5 облікової ставки Національного банку: до 1 року – 500 000 гривень, до 3 років – 9 000 000 гривень.

Також передбачено 80%-ва компенсація вартості насіння с/г рослин вітчизняного виробництва, 40%-ва компенсація фермерам вартості придбаної с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва, 90%-ва компенсація вартості дорадчих послуг, 70%-ва компенсація кооперативам вартості придбаного вітчизняного обладнання.

Крім того, Уряд надає бюджетну субсидію на 1 гектар новоствореним ФГ та бюджетну субсидію на 1 члена не новоствореного ФГ. Так, фермерські господарства (крім новостворених) можуть отримати субсидію у розмірі 40 000 грн. Голові ФГ, вік якого на момент надання заявки становить до 35 років, субсидія надається відразу у максимальному розмірі виключно на голову ФГ.

Прес-служба Мінагрополітики

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux