Міністр: Дерегуляція має збалансувати можливості для розвитку бізнесу та державні інтереси

Опубліковано 13 серпня 2015 року, 17:28

Дерегуляція стала одним з основних чинників у досягненні рекордного за роки незалежності показника експорту у 34,8 млн тонн зернових. Про це йдеться в статті Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка «Як відбувається дерегуляція аграрної галузi», опублікованій на сайті «Лівий берег».

За останніми даними Міністерства сільського господарства США, Україна належить до трійки світових експортерів зернових. У той час коли ще на початку 2015 року значно відставала від прогнозованих показників поставки зернових. «Ситуацію виправити дерегуляційні реформи. Їх завдання — забезпечення умов для внутрішньої ефективності та зовнішньої конкурентоспроможності зернового ринку. Півроку дії цих нововведень — і ми вийшли за рекордний за роки незалежності експорт», — підкреслив Міністр.

Зокрема, скасовано обов’язковість карантинного сертифікату для внутрішніх перевезень зернових та олійних культур. Тепер виробники не гаятимуть час і не сплачуватимуть кілька разів за переміщення товару через карантинні зони. Ефект — прискорення поставок, зменшення витрат за логістику та загальна економія понад 1 млрд грн.

Крім того, уп’ятеро скорочено терміни видачі фітосанітарного та карантинного сертифікатів (з 5 діб до 24 годин). Таким чином було мінімізовано ризики простою, зменшено логістичні витрати та собівартість продукції. Економічний ефект — 1-2 млрд грн. Скасовано сертифікати якості та режим ліцензування операцій з імпорту засобів захисту рослин. Це дало можливість оперативно забезпечити ринок ЗЗР, підвищити вимоги до їх якості та разом з тим знизити їх вартість. Скасовано також ліцензії на торгівлю пестицидами, проведення фумігації.

Олексій Павленко повідомив, що Мінагрополітики продовжує роботу зі спрощення умов ведення аграрного бізнесу, підкресливши при цьому, що дерегуляція має збалансувати можливості для вільного розвитку бізнесу та державні інтереси. «Адже, відмінивши усі існуючі ліцензії і сертифікати і, таким чином, повністю розв’язавши руки сільгоспвиробникам, ми можемо втратити нашу основну перевагу — високу якість продукції», — наголосив Олексій Павленко.

Загалом спрощено до 50% регулюючих процедур в галузі. В цілому скасовано понад 14 дозвільних документів, ветеринарних свідоцтв та сертифікатів якості, 6 ліцензій, запроваджено понад 50 інших змін до законодавства в аграрній сфері. Уже зараз створено умови для економії суб’єктами ринку до 5 мільярдів гривень.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux