Міністерство розробляє стратегію з відновлення та розвитку зрошення в Україні, - Олексій Павленко

Опубліковано 12 січня 2016 року, 15:17

«Забезпечення продовольчої безпеки України та зміцнення лідерських позицій у світі можливі лише за умов використання зрошуваних земель як зони гарантованого, масштабного виробництва агропродукції. Щоб мати чіткий план дій з відновлення водопостачання на сільськогосподарські землі, Міністерство розробляє стратегію з відновлення та розвитку зрошення», - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час виступу на нараді з питання відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем на меліорованих землях.

Для розроблення стратегії Міністерством за домовленістю із Світовим банком створена Координаційна рада та 5 робочих груп за участі всіх зацікавлених сторін. Проект Концептуальних принципів реформування галузі меліорації земель має бути готовий у лютому 2016-го. Не пізніше березня планується його подати на затвердження КМУ.

«Наявність затвердженої Стратегії стане основою підготовки угоди зі Світовим банком щодо його участі у фінансуванні відповідних робіт. Ми розраховуємо, що фінансування і відновлення зрошення розпочнеться у 2016-2017 році, а до 2020 року вдасться відновити поливи на площі 500-550 тис га. Це дозволить довести загальні площі зрошення (без Криму) до 1 млн га», - повідомив Міністр.

Він наголосив, що за експертними оцінками на цей проект має бути залучено 1,5-2 млрд доларів інвестицій. Відновлення зрошення на площі 500-550 тис. дозволить додатково виробляти сільськогосподарську продукцію на 15 млрд грн щороку.

«Ми вже здійснили ряд заходів для відновлення зрошуваних земель і розвитку інженерної інфраструктури. Зокрема збільшено строк оренди земельних ділянок (не менше 7 років) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства і особистого селянського господарства та заборонено приватизацію об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об'єкти розташовані. В подальшому ми будемо продовжувати обраний курс на відновлення сільськогосподарської інфраструктури», - запевнив Міністр Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux