Мінагрополітики вживає всі необхідні заходи для зупинки АЧС в Україні

Опубліковано 07 грудня 2016 року, 13:33

Володимир Лапа повідомив, що Держпродспоживслужба стурбована епізоотичною ситуацією, яка склалася в Україні та вживає всі необхідні заходи щодо ліквідації зараження. «В результаті проведених заходів в Україні оздоровлено 122 із 140 неблагополучних по АЧС пунктів. Розраховую, що до кінця року пунктів заражених АЧС стане ще менше.

6 грудня відбулось чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України під головуванням Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи. Участь у засіданні також взяли Голова Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Одеській облдержадміністрації, при Харківській облдержадміністрації, при Хмельницькій облдержадміністрації, при Херсонській облдержадміністрації, представники МВС, Держлісагентства, ДСНС, ДФС.

Володимир Лапа повідомив, що Держпродспоживслужба стурбована епізоотичною ситуацією, яка склалася в Україні та вживає всі необхідні заходи щодо ліквідації зараження. «В результаті проведених заходів в Україні оздоровлено 122 із 140 неблагополучних по АЧС пунктів. Розраховую, що до кінця року пунктів заражених АЧС стане ще менше. Крім того, не було зареєстрованого жодного повторного випадку АЧС в оздоровлених неблагополучних пунктах, що вказує на ефективність проведених під час ліквідації хвороби заходів», - розповів Голова Держпродспоживслужби.

На нараді учасники обговорили та погодили конкретні кроки щодо епізоотичної ситуації з АЧС, серед яких найважливіші:

- Вжити заходів для забезпечення належного фінансування у 2017 році державних установ ветеринарної медицини в межах потреби для ефективного проведення протиепізоотичних заходів;

- Передбачити в Державному бюджеті України на 2017 рік виділення асигнувань для фінансування протиепізоотичних заходів відповідно до потреби, визначеної Держпродспоживслужбою;

- Сформувати на рівні областей та районів мобільні групи із метою реалізації заходів, спрямованих на ліквідацію на недопущення поширення епізоотій;

- Забезпечити дієвий контроль за переміщенням живих свиней та продукції з них на території України. Не допускати переміщення живих тварин без ветеринарних документів;

- Заборонити реалізацію продукції тваринного походження на ярмарках, виставках без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державних лабораторіях.

Коментуючи протиепізоотичну ситуацію з АЧС в України, Міністр Тарас Кутовий повідомив, що Мінагрополітики вживає всі необхідні заходи для зупинки АЧС в Україні і у кожному випадку підтвердження АЧС проводяться заходи відповідно до сформованої Інструкції.

При цьому очільник відомства наголосив, що необхідно продовжити проведення широкої роз’яснювальної кампанії щодо небезпеки АЧС, та необхідних запобіжних заходів для недопущення занесення і розповсюдження АЧС.

Довідково:

Станом на 02.12.2016 карантин продовжує діяти у 18 неблагополучних пунктах по АЧС в Миколаївській (2), Одеській (5), Харківській (1), Полтавській (2), Київській (2), Хмельницькій (3), Черкаській (2) та Рівненській (1) областях.

При проведенні заходів з ліквідації АЧС з 2012 року в епізоотичних осередках вилучено та знищено понад 90 тис. голів свиней:

- 2014 р. - 339 гол.;

- 2015 р. - 67832 гол.;

 

- 2016 р. - понад 26484 гол. (заходи продовжуються).

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux