Мінагрополітики провело друге засідання Земельного штабу

Опубліковано 14 вересня 2021 року, 17:28

Сьогодні, 14 вересня, відбулося друге засідання Земельного штабу під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка. Учасники розглянули та обговорили функціонування моніторингу ринку земель у складі моніторингу земельних відносин, формування Єдиною базою даних звітів про оцінку довідок про оціночну вартість об’єктів нерухомості та проблемні питання оцінки земель сільськогосподарського призначення при укладенні договорів їх відчуження

Участь у роботі Земельного штабу взяли Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, перший заступник Голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко, заступниця Голови Фонду держмайна Юлія Бєлова, віце-президент Нотаріальної палати Інна Бернадська, а також лідери профільних асоціацій.

«Ринок землі демонструє стабільне зростання, його робота прозора та прогнозована. На сьогодні наше завдання – спростити та усунути недолугі процедури, які заважають ринку працювати. Однією з таких є завищена до захмарних показників оціночна вартість земель сільськогосподарського призначення. Це викликає нерозуміння в людей, адже визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості здійснюється автоматично на підставі офіційних даних, внесених до Єдиної бази», – зазначив Роман Лещенко.

Детальніше про роботу Сервісу автоматичної оцінки вартості нерухомості розповіла заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова.

Так, за її словами, Сервіс не є статичним. І чим більше в базі стає угод, що є аналогами для вирахування оціночної вартості об’єктів нерухомості, тим більш наближеним до ринкового стає показник оціночної вартості. Тому оціночна вартість одного і того ж об’єкта з часом може змінюватися.

«Оціночну вартість платник податку може отримати ще на стадії прийняття рішення про продаж об'єкта нерухомості. І поки він буде шукати покупця, в нього буде час визначитись, яка саме: визначена модулем-оціночна, чи визначена суб'єктом оціночної діяльності – ринкова, влаштовує його як платника податку. Ринкову вартість об’єкту можна замовити заздалегідь, оскільки Податковим кодексом передбачено, що звіт про оцінку чинний протягом 6 місяців. За цей же час можна забезпечити і його рецензування», – розповіла Бєлова.

У Фонді держмайна радять власникам земельних ділянок максимально коректно заповнювати вихідні дані про об’єкт, оціночну вартість якого потрібно визначити.

«Якщо у користувачів виникають сумніви щодо правильності заповнення даних, вони можуть скористатися спеціальними розробленими Фондом інструкціями з  формування е-довідки для різних типів об'єктів нерухомого майна. Усі вони є на сайті Фонду держмайна», – зазначила Юлія Бєлова.

Вона також звернула увагу на те, що відповідно до вимог Податкового кодексу податок сплачується саме з суми договору, а оціночна чи ринкова вартість є межею, нижче якої не може бути розрахована сума податку.

Заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Михайло Соколов звернувся до Фонду держмайна з проханням опрацювати алгоритми, на основі яких формується оцінка системи. «Ціна на землю наразі не дуже коливається, адже це засіб виробництва. Потрібно посилити вплив укладених на сьогодні угод по країні і звідси виводити середнє арифметичне при формуванні оцінок», – переконаний він.

Заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко підтримав позицію представників профільних асоціацій щодо вдосконалення алгоритмів, які б включали розумні коефіцієнти та враховували інтереси продавців, поточну ситуацію на ринку землі.

 



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux